avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program redus in timpul demisiei?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program redus in timpul demisiei?

Buna dimineata!
Va rog, daca puteti, sa ma lamuriti in ceea ce priveste timpul de lucru in cazul demisiei.
Am un angajat care sustine ca beneficiaza de program de 4 ore pe durata preavizului pentru demisie.
Stiu ca se putea beneficia de acest program redus de lucru, doar cand societatea inchidea postul sau disponibiliza angajatul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:28, 24 Octombrie 2012
In timpul preavizului in caz de demisie angajatul are toate drepturile si obligatiile prevazute in CIM. Angajatul are dreptul la concediu medical, ceea ce duce la suspendarea preavizului. Programul redus se aplica in cazul incetarea CIM se datoreaza unor motive neimputabile angajatului, demarata din initiativa angajatorului. Extras din Codul Muncii:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.

In consecinta, in speta Dvs., angajatul nu are dreptul la program redus in perioada preavizului.
Dreptul la program redus a existat numai in cazul concedirii, nu al demisiei.
Acest drept era prevazut de contractul colectiv de munca unic la nivel national, care in prezent nu mai este in vigoare (din decembrie 2010)
Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele. Prin urmare, timpul de munca pe durata preavizului este cel prevazut in c.i.m.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in reg.intern al angajatorului sau in ccm aplicabil acestuia.

Nu exista nicio norma imperativa care sa interzica angajatorului ca pe durata preavizului acordat pentru demisie sa stabileasca o astfel de prevedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate ore se lucreaza in preavizul de demisie? Claudiagh Claudiagh Buna ziua, Am si eu o rugaminte: am inteles ca in codul muncii se regaseste un articol in care scrie ca in timpul preavizului de demisie angajatul are ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz andreea1824 andreea1824 Buna ziua, cate ore sunt obligat sa stau in perioada de preaviz, este obligatoriu 8 ore sau pot sta 4 ore? (vezi toată discuția)