avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz

Buna ziua, cate ore sunt obligat sa stau in perioada de preaviz, este obligatoriu 8 ore sau pot sta 4 ore?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 24 Februarie 2014
depinde daca ati plecat cu demisie sau prin concediere.
In perioada de preaviz aveti inca toate drepturile si obligatiile ca salariat, inclusiv si respectarea programului de munca. Nu mai exista prevederi legale pentru reducerea timpului de munca in vederea cautarii unui alt loc de munca.

am plecat prin demisie
Daca veti lipsi de la locul de munca, angajatorul poate sa va considere absent nemotivat si sa va faca cercetare disciplinara pentru absente, apoi concediere pentru abatere disciplinara, inainte de terminarea preavizului. Daca veti fi concediata astfel nu veti mai avea dreptul la somaj, in cazul in care doriti sa solicitati asa ceva.


Codul muncii:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

Potrivit art.81 alin.5 C.mun., pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Asadar, pe durata preavizului durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m.
Reducerea timpului de munca pe durata preavizului , fara a afecta drepturile salariale, este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil, in c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Ma numesc Manea Adrian și lucrez la compania CGS de aproximativ 3 luni și aș vrea să știu cum se procedează cu acel preaviz,deoarece mi se spune că mi ... (vezi toată discuția)
Cate ore se lucreaza in preavizul de demisie? Claudiagh Claudiagh Buna ziua, Am si eu o rugaminte: am inteles ca in codul muncii se regaseste un articol in care scrie ca in timpul preavizului de demisie angajatul are ... (vezi toată discuția)
Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)