În baza unei monitorizări efectuate în noiembrie 2016, reprezentanții ANCOM au identificat zonele de frontieră în care există riscul ca telefoanele mobile cu serviciul roaming activat să se conecteze automat la rețelele de telefonie din țările vecine.
"ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat că, în anumite zone din țară, în apropiere de graniță, este posibil ca telefonul sau tableta să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind inclusiv pentru apelurile pe care le primesc. ANCOM a actualizat și a publicat lista localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar", scrie în comunicatul de presă transmis astăzi.
Concret, în cele mai multe județe aflate la graniță au fost găsite numeroase localități în care telefoanele pot să se conecteze automat la rețele mobile din țările vecine. În total, lista publicată azi de ANCOM -- care poate fi consultată integral aici (pdf) -- include 504 localități cu risc de roaming involuntar din județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.
"Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localități în care apare acest fenomen fiind situate în județele Satu Mare (63 de localități, pe granița cu Ucraina și Ungaria), Botoșani (43 de localități, pe granița cu Ucraina și Republica Moldova), Timiș (39 de localități, pe granița cu Serbia și Ungaria), Iași (35 de localități, pe granița cu Republica Moldova) și Bihor (33 de localități, pe granița cu Ungaria)", se arată în documentul de presă.
În toate cele 504 localități există riscul (mai mic sau mai mare) ca telefoanele să se conecteze temporar sau permanent la rețelele mobile străine, acestea fiind etichetate cu "risc de roaming involuntar" sau cu "risc crescut de roaming involuntar", situația fiind diferită de la operator la operator. Printre ele se numără Călărași (județul Călărași), Oradea (județul Bihor), Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn, Venus, Neptun (județul Constanța), Galați (județul Galați), Slobozia, Giurgiu (județul Giurgiu), Satu Mare (județul Satu Mare) și Tulcea (județul Tulcea).
"Utilizatorii pot consulta lista localităților de graniță identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar, în funcție de operator. Lista detaliază localități cu risc de roaming involuntar, în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la rețeaua unui operator străin, în funcție de deplasarea utilizatorului, dar și localități cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la rețeaua unui operator străin pe toată suprafața localității respective", explică reprezentanții ANCOM.
Riscul de roaming involuntar în zonele de graniță poate apărea doar dacă serviciul de roaming este activat și telefonul este setat să se conecteze automat la rețeaua cu cel mai bun semnal.
Notă: Informații despre tarifele de roaming aplicabile în prezent pot fi găsite aici.
Comentarii articol (1)