Potrivit comunicatului emis de ANCOM, harta denumită aisemnal.ro afișează localitățile în care este posibil ca telefonul să intre în roaming involuntar sub formă de puncte de diverse culori, la nivel de stradă. În plus, utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire și nivelul de semnal 2G, 3G sau 4G, pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.
“În acest fel, aisemnal.ro oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice la tarifele de roaming”, precizează Cristin Popa, director executiv al ANCOM.
Pentru a obține informații legate de semnal sau de conectarea involuntară la roaming, trebuie să accesați harta aisemnal.ro și să selectați operatorul de telefonie și una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Apoi, pe hartă vor apărea mai multe puncte colorate diferit, care indică nivelul de semnal (verde închis-semnal foarte bun, verde deschis-semnal bun, galben-semnal slab, roșu-semnal la limita de sensibilitate, roșu închis-fără semnal).
Localitățile identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar se află în judeţele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui. Lista actualizată a localităților de graniță identificate de ANCOM cu risc de intrare în roaming involuntar poate fi consultată aici.
Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României, numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. Prin urmare, chiar dacă se află pe teritoriul României, utilizatorul va fi facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.
Atenție! Utilizarea involuntară a telefonului sau tabletei în roaming NU îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu.
Ce trebuie să faci pentru a evita intrarea în roaming involuntar
Dacă vrei să călătorești într-o zonă de graniță, trebuie să acorzi atenție mesajelor pe care le primești de la operatorul tău de rețea. Acesta are obligația de a te informa prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la rețeaua unui operator străin, precizând tarifele aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.
Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor trebuie:
- să selectezi manual rețeaua (opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei poate fi dezactivată);
- să soliciți operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când călătorești în străinătate;
- să verifici la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat
Reamintim că de la începutul acestui an poți folosi mai mult internet în roaming fără aplicarea unor taxe suplimentare.
Comentarii articol (0)