În baza unei monitorizări desfășurate în perioada octombrie - noiembrie 2018 în vecinătatea frontierei de stat, ANCOM a întocmit o listă -- care poate fi consultată aici, în format .pdf -- cu județele în care utilizatorii rețelelor de telefonie mobilă riscă să se conecteze în mod involuntar la rețelele țărilor învecinate.
Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul țării, dar numai în cazul în care utilizatorii au serviciul de roaming activat, iar telefonul sau tableta sunt setate pe modul de selectare automată a rețelei.
„Trebuie menționat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la rețea, utilizatorii intrați în roaming involuntar vor rămâne captivi în rețeaua statului vecin cât timp terminalul recepționează semnal de la rețeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul național la care este abonat. Pentru a evita astfel de situații, recomandăm dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei și selectarea manuală a rețelei, în zonele aflate în apropierea granițelor”, a declarat Cristin Popa, directorul executiv al Direcției Executive Monitorizare și Control, în comunicatul de presă.
În mai multe județe aflate la graniță există localități în care telefoanele mobile se pot conecta la rețelele mobile ale țărilor vecine. Concret, este vorba despre 491 localități din județele Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui.
Utilizatorii ar trebui să fie atenți la acest aspect, deoarece, în cazul roaming-ului involuntar, ei vor fi facturați pentru serviciile utilizate ca și când s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Dacă este vorba de țări vecine care sunt și membre ale Uniunii Europene (UE), tarifele se vor realiza ca și cum consumul a fost efectuat în România, în afara propriei rețele, dar dacă este vorba de țări care nu sunt membre UE, așa cum este cazul Moldovei, Ucrainei sau Serbiei, tarifele roaming nu sunt regelementate și sunt semnificativ mai mari.
În toate cele 19 județe există zone în care telefoanele se pot conecta la rețelele mobile străine, acestea fiind clasificate drept zone cu risc și zone cu risc crescut de a intra în roaming involuntar. Printre localitățile în care se poate întâmpla asta se numără Oradea (județul Bihor), Călărași (județul Călărași), Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn, Venus, Neptun (județul Constanța), Galați (județul Galați), Slobozia, Giurgiu (județul Giurgiu), Satu Mare (județul Satu Mare), Tulcea (județul Tulcea).
„(...) pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine să vă luați câteva măsuri de precauție: selectați manual rețeaua (dezactivați opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei); solicitați operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere, când vă deplasați în străinătate; verificați la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat”, se mai menționează în comunicatul de presă.
Riscul de roaming involuntar în zonele de graniță poate apărea doar dacă serviciul de roaming este activat și telefonul este setat să se conecteze automat la rețeaua cu cel mai bun semnal.
Notă: Informații despre tarifele de roaming aplicabile în prezent pot fi găsite aici.
Comentarii articol (2)