In Monitorul Oficial nr. 534 din 17 iulie 2015 a fost publicat Ordinul nr. 1731/2015 al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind instituirea schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat microintreprinderilor si intreprinderilor mici din spatiul rural pentru infiintarea si dezvoltarea activitatilor economice neagricole”.
Schema vizeaza actiunile specifice si beneficiarii eligibili conform fiselor tehnice ale submasurii 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” (intreprinderi nou-infiintate) si submasurii 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” aferente masurii 6 „Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor” din cadrul PNDR 2014-2020, lansat de MADR .
Prin ordinul MADR se acorda sprijin pentru infiintarea in mediul rural de intreprinderi care realizeaza activitati neagricole pentru prima data (start-up) in baza unui plan de afaceri, respectiv pentru intreprinderi existente, in vederea dezvoltarii si diversificarii activitatii neagricole in mediul rural.
Principalele obiective ale programului sunt: diversificarea economiei rurale si crearea de alternative ocupationale, crearea de locuri de munca in spatiul rural, incurajarea mentinerii si dezvoltarii activitatilor mestesugaresti traditionale, absorbtia de forta de munca neremunerata din agricultura, dar si eradicarea saraciei.
Valoarea ajutorului acordat, pana la 70.000 euro/proiect
Ajutoarele financiare acordate intreprinderilor nou-infiintate care desfasoara activitati neagricole in zone rurale se vor acorda in doua transe, sub forma de suma forfetara, astfel:
- 70% din cuantumul sprijinului la incheierea deciziei de finantare;
- 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi 5 ani de la incheierea deciziei de finantare.
Cuantumul maxim al sprijinului este de 70.000 euro/proiect in cazul activitatilor productive, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism, respectiv 50.000 euro/proiect in cazul altor activitati neagricole.
In cadrul submasurii 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, asistenta financiara se acorda sub forma de grant pentru rambursarea cheltuielilor eligibile suportate si platite.
Atentie: Valoarea sprijinului public nerambursabil este de 70%, dar se poate majora pana la 90% pentru solicitantii care desfasoara activitati de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si agroturism sau pentru fermierii care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unor activitati neagricole.
Pentru ce se va acorda sprijinul?
Schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, in mediul rural, si vizeaza urmatoarele domenii:
Activitati productive, cum ar fi:
- fabricarea produselor textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hartie si carton;
- fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activitati de prelucrare a produselor lemnoase;
- industrie metalurgica, fabricarea constructiilor metalice, masini, utilaje si echipamente;
- fabricarea produselor electrice, electronice etc.
Activitati mestesugaresti, precum obiecte de artizanat si alte activitati neagricole: olarit, brodat, prelucrarea manuala a fierului, lanii, lemnului, etc.
Activitati turistice, precum: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement si alimentatie publica.
Furnizare de servicii: constructii, reconstructii si/sau modernizarea spatiilor si zonelor aferente desfasurarii activitatilor; servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparatii masini, unelte, obiecte casnice; consultanta, contabilitate, juridice, audit; servicii in tehnologia informatiei si servicii informatice; servicii tehnice, administrative, transport rutier de marfuri in contul tertilor etc.
Nota: Actul normativ stabileste ca lista activitatilor pentru care se poate acorda ajutorul nu este exhaustiva, asa incat domeniile de aplicare pot fi extinse.
Beneficiarii ajutorului
Pot beneficia de ajutorul de minimis intreprinderile nou-infiintate (start-up) si cele in activitate, care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
- se incadreaza in categoria microintreprinderilor sau intreprinderilor mici;
- nu sunt considerate a fi firme in dificultate si se incadreaza in limitele setului de indicatori financiari, cu exceptia start-up;
- nu se afla in procedura de executare silita pentru plata unor datorii fiscale si nefiscale, inclusiv nu au opriri pe conturile bancare;
- nu se afla in procedura de inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau administrare speciala;
- nu sunt supuse unei proceduri de insolventa si nici nu indeplinesc criteriile prevazute de lege pentru a fi supuse unei proceduri de insolventa colectiva la cererea creditorilor lor;
- suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent) nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru intreprinderea cu activitate de transport rutier;
- nu sunt firme impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata;
- nu sunt intreprinderi care au primit ajutor pentru salvare si nu au rambursat inca imprumutul sau nu au incetat garantia ori au primit ajutoare pentru restructurare si fac inca obiectul unui plan de restructurare;
- isi desfasoara activitatea in spatiul rural din Romania.
Pentru submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” (intreprinderi nou-infiintate), sprijinul se acorda pentru:
- fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei intreprinderi care va desfasura activitati neagricole din spatiul rural pentru prima data;
- microintreprinderi si intreprinderi mici existente din spatiul rural, care isi propun activitati neagricole, pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii pentru sprijin;
- microintreprinderi si intreprinderi mici noi, infiintate in anul depunerii cererii de finantare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali, care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii acesteia (start-up).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii specifice:
a) se incadreaza in categoria microintreprinderilor sau intreprinderilor mici;
b) solicita sprijinul in baza unui plan de afaceri;
c) intreprinderile nou-infiintate (start-up) au ca obiect activitati economice din domeniile de diversificare prevazute la art. 8 alin. (1) pct. 1;
d) intreprinderile in activitate care au ca obiect activitati agricole, iar prin proiect isi propun diversificarea spre cel putin una dintre activitatile economice din domeniile de diversificare reglementate mai sus.
e) indeplinesc celelalte conditii specifice din fisa submasurii 6.2 din cadrul PNDR 2014—2020.
Pentru submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” sprijinul se acorda pentru investitii:
- microintreprinderilor si intreprinderilor mici existente sau nou-infiintate din mediul rural, care creeaza ori dezvolta activitati neagricole in zonele rurale si care au ca obiect activitatile economice prevazute.
- fermierilor sau membrilor unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei intreprinderi care va desfasura activitati neagricole in cadrul intreprinderii deja existente.
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii specifice:
a) se incadreaza in categoria microintreprinderilor sau intreprinderilor mici;
b) asigura partea de cofinantare din surse proprii;
c) indeplinesc celelalte conditii specifice de eligibilitate din fisa tehnica a submasurii 6.4.
Atentie: Persoanele fizice nu se incadreaza in categoria beneficiarilor eligibili in cadrul prezentei scheme.
Ce alte conditii mai trebuie indeplinite pentru a putea beneficia de sprijin?
Conditii de eligibilitate ce trebuie indeplinite de solicitantii submasurii 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”:
- solicitantul trebuie sa prezinte un plan de afaceri care sa contina cel putin elementele obligatorii prevazute de regulamentele de dezvoltare rurala;
- solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria beneficiarilor eligibili;
- investitia trebuie sa se incadreze in cel putin unul din tipurile de activitati sprijinite prin sub-masura;
- sediul social si punctul/punctele de lucru trebuie sa fie situate in spatiul rural.
Conditii de eligibilitate pentru solicitantii submasurii 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”:
- activitatea micro-intreprinderilor si intreprinderilor mici, din spatiul rural va fi desfasurata in spatiul rural;
- solicitantul trebuie sa asigure cofinantarea investitiei;
- solicitantul trebuie sa demonstreze viabilitatea economica a investitiei;
- intreprinderea nu trebuie sa fie in dificultate in conformitate cu legislatia in vigoare;
- solicitantul trebuie sa prezinte toate avizele si acordurile necesare investitiei respective, inclusiv avizele/autorizatiile de mediu necesare investitiei;
- sediul social si punctul/punctele de lucru trebuie sa fie situate in spatiul rural.
Ce cheltuieli pot fi facute?
Pentru submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”, sprijinul se acorda pentru activitatile prevazute pentru indeplinirea obiectivelor din cadrul planului de afaceri, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza in cadrul legislativ national. Toate cheltuielile si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile.
Nu sunt eligibile cheltuielile pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole aferente activitatii de prestare de servicii agricole, achizitionarea de vehicule pentru transportul rutier de marfuri, cheltuielile cu achizitionarea de bunuri si echipamente „second hand” sau cheltuielile cu achizitia mijloacelor de transport pentru uz personal si pentru transport persoane;
Cheltuielile eligibile finantate prin masura 6.4 "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitaţi neagricole" sunt:
- constructia, extinderea si/sau modernizarea si dotarea cladirilor;
- achizitionarea, inclusiv in leasing de noi utilaje, instalaţii si echipamente, costuri de instalare;
- achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.
Pentru masura 6.4 "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitaţi neagricole" reprezinta cheltuieli neeligibile cheltuielile specifice activitatilor de prestari servicii agricole; costurile de exploatare, inclusiv cheltuielile specifice de infiintare si functionare a intreprinderilor, cum ar fi obtinerea avizelor de functionare, taxele de autorizare, salarii angajati, costuri administrative; cheltuielile cu instalatiile pentru producerea de electricitate din biomasa sau achizitionarea de vehicule pentru transportul rutier de marfuri.
Important: Cheltuielile neeligibile ale proiectului vor fi suportate integral de catre beneficiarul ajutorului de minimis.
Prezenta schema se va aplica de la data adoptarii pana la 31 decembrie 2020.