Regulile sesiunii de informare
Intr-un mesaj publicat de dimineata pe Facebook, serviciul de comunicare al Fiscului a explicat ca intrebarile contribuabililor pot fi adresate sub forma unui comentariu la postarea prin care s-a anuntat tematica acestei sesiuni.
Reprezentantii ANAF au precizat ca vor fi analizate doar intrebarile care vizeaza tema anuntata, iar raspunsul va fi comunicat pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt, totul depinzand de numarul intrebarilor adresate si de complexitatea acestora.
Intrebarile formulate dupa ora 16.30 nu vor fi analizate de specialistii Directiei de Servicii pentru Contribuabili din cadrul ANAF.
“Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari”, au mai punctat cei de la serviciul de comunicare, relatii publice si mass-media al Fiscului.
In fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a Fiscului la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica selectata pentru discutii in saptamana respectiva. Sesiunile de asistenta si indrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au inceput in 20 mai.
Intrebari si raspunsuri de astazi, 22 iulie
Cum sunt tratate investitiile in cryptovalute in Romania? Ce reguli de impozitare se impun, atat ca investitor cat si ca miner? Conteaza perioada de detinere?
In Romania, prin Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica, s-a definit moneda electronica ca fiind valoare monetara stocata electronic, inclusiv magnetic, reprezentand o creanta asupra emitentului, emisa la primirea fondurilor in scopul efectuarii de operatiuni de plata si care este acceptata de o persoana, alta decat emitentul de moneda electronica.
Daca va referiti la monedele virtuale, precizam ca institutiile Bancii Nationale a Romaniei si Autoritatii de Supraveghere Financiara considera ca aceaste monede nu reprezinta monede electronice, sau instrumente financiare si deci nu se poate evidentia un regim fiscal potrivit actualului cadru juridic reglementat.
In aceasta situatie, apreciem ca numai dupa crearea cadrului legal, se va analiza necesitatea reglementarii in plan fiscal a acestei probleme.
Toate darile aferente veniturilor din dobanzi (pentru depozite bancare si conturi curente) sunt retinute la sursa de banci si virate catre stat sau persoanele fizice care realizeaza aceste venituri trebuie sa mai faca ceva in acest sens?
Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum si cele la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iulie 2010, se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului.
Avand in vedere cele de mai sus, reiese faptul ca nu aveti obligatii din punct de vedere declarativ in ceea ce priveste obtinerea veniturilor din dobanzi.
Anul acesta am mostenit, in urma decesului parintilor, niste actiuni la SIF. Cand am facut succesiunea la notar mi-a fost incasat si virat catre ANAF, un impozit pentru aceste actiuni. Tot anul acesta am primit dividendele care mi-au fost impozitate. Urmeaza sa vand actiunile pentru ca m-am saturat sa cotizez la Stat mai mult decat castig; in urma vanzarii acestora voi fi iarasi impozitata! Intrebarea firesca este urmatoarea: cum e posibil sa impozitati de trei ori in acelasi an niste amarate de actiuni si sa mai pretindeti si plata CASS raportat la salariul minim? Este legala tripla impozitare?
Ca urmare a dezbaterii succesiunii notarul retine si impozite si alte taxe, conform legislatiei specifice.
Potrivit Codului fiscal, sumele si bunurile primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile, cu exceptia proprietatilor imobiliare pentru care dezbaterea mostenirii se efectueaza dupa doi ani de la data decesului.
In ceea ce priveste impozitul pe dividende, va comunicam ca, acestea se impun cu o cota de 16%, obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revenind platitorului de venit.
In cazul primei tranzactionari a actiunilor primite cu titlu gratuit, in cadrul Programului de privatizare in masa, pretul de cumparare va fi asimilat cu valoarea nominala a acestora.
Impozitul anual datorat pentru castigul net anual impozabil se stabileste de organul fiscal competent prin decizie, pe baza declaratiei privind venitul realizat (Declaratia 200).
Ce obligatii declarative am daca tranzactionez actiuni cotate la bursa si daca incasez dividende de la unele dintre societatile tranzactionate?
Veniturile realizate din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, se declara in formularul 200 Declaratia privind venitul realizat, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale.
Avand in vedere ca veniturile din dividende sunt venituri pentru care exista obligativitatea de retinere la sursa a impozitului, obligatia de declarare a acestora revine platitorului de venit, dumneavoastra neavand nicio obligatie declarativa.
Daca voi achizitiona actiuni la societati din afara tarii (sa zicem o tara din Uniunea Europeana) si voi primi dividende direct in contul de tranzactionare sau le vand si am profit/ pierdere, unde declar acest lucru, tot in D 200?
Dividendele si/sau veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de valoare, ca urmare a detinerii unor actiuni la societati nerezidente, se declara in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Veniturile realizate din strainatate in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Veniturile se declara pentru fiecare tara - sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.
Am primit candva niste actiuni de la o companie straina. Acum, compania se ofera sa le rascumpere si sa imi trimita un cec. Aceasta operatie se impoziteaza in Romania? Precizez ca aceasta companie este dintr-o tara cu care exista tratat de evitare a dublei impuneri.
Veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de valoare, ca urmare a detinerii unor actiuni la societati nerezidente, se declara in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Pentru impozitul platit in strainatate trebuie sa prezentati organului fiscal, certificatul de atestare a impozitului platit in statul respectiv, in vederea acordarii creditului fiscal.
Cum este tratat depozitul pe care o persoana romana l-a facut pentru banca pentru locuinte din punct de vedere fiscal? Pentru prima de la stat se calculeaza impozit si CASS daca aceasta persoana nu este angajata in tara. Dar pentru dobanda primita de la banca?
Prima de stat acordata pentru economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ (acordata in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007) nu este venit impozabil si pentru aceasta nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Insa, veniturile realizate sub forma de dobanzi la depozitele constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iulie 2010, se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri, la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului.
In situația in care singurul venit pe care il realizati este cel din dobanzi, datorati contributia de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala.