avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului pe dobânzile bancare?

Buna ziua! Am citit pe internet ca daca ai un depozit la banca, plata impozitului pe dobanda nu se mai retine de catre banca, ci va trabui sa mergi personal la ANAF sa completezi formularul 200. De asemenea, impozitul este de 10% in loc de 16%. Va rog sa confirmati sau sa infirmati aceasta informatie! Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:33, 19 Decembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pt 2018:

Impozit 10%:

Cod fiscal:

Art. 97. - Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(1) Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum şi cele la depozitele clienţilor, constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului. Plata impozitului se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont. Impozitul datorat se plăteşte integral la bugetul de stat.
(2) Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire. În situaţia sumelor primite sub formă de dobândă pentru împrumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de către plătitorii de venit se efectuează la momentul plăţii dobânzii. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării/răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plăţii dobânzii, pentru venituri de această natură, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plăteşte integral la bugetul de stat.


Nu se depun declaratii:

Cod fiscal:

Art. 122. - Declaraţia privind venitul realizat
f) venituri din investiţii, a căror impunere este finală;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venituri din dobanzi patipatason patipatason buna ziua o microintreprindere care a facut un depozit pe 3 luni cum impoziteaza dobanda primita (am inteles ca banca nu retine impozit la depozite deoarece ... (vezi toată discuția)
Dobanda cont bancar cateldestept cateldestept O societate are contul curent la banca si un depozit bancar. Dobanzile sunt considerate venituri din investitii si se impoziteaza cu 16% ? (vezi toată discuția)
Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta MuscaAnca MuscaAnca Care sunt conditiile in care sunt deductibile dobanzile aferente imprumuturilor in valuta in anul 2019? Care este procentul ratei dobanzii prevazut de BNR ... (vezi toată discuția)