avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta

Care sunt conditiile in care sunt deductibile dobanzile aferente imprumuturilor in valuta in anul 2019? Care este procentul ratei dobanzii prevazut de BNR pentru cheltuielile cu dobanzii aferente imprumuturilor in valuta?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:16, 6 Noiembrie 2019
Ce mentionati d-voastra este modificat din 2018. Reglementarea o aveti acum la art 40^1 si 40^2 din Codul Fiscal, dar daca e vorba de dobanzi obtinute de la persoane independente fata de d-voastra atunci sunt integral deductibile.

(4) Contribuabilul are dreptul de a deduce, într-o perioadă fiscală, costurile excedentare ale îndatorării până la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, după caz.

(5) Prin excepție de la alin. (1) și (4), în cazul în care contribuabilul este o entitate independentă, în sensul că nu face parte dintr-un grup consolidat în scopuri de contabilitate financiară, și nu are nicio întreprindere asociată și niciun sediu permanent, acesta deduce integral costurile excedentare ale îndatorării, în perioada fiscală în care acestea sunt suportate.


Reglementarea de mai jos, art 27 din Codul Fiscal este abrogata in prezent;

Art. 27. - Cheltuieli cu dobânzile și diferențe de curs valutar

(1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu 3. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an și capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului și sfârșitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înțelege totalul creditelor și împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
....
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Puteti sa imi spuneti va rog cum se trateaza dobanda (5% /an) in cazul in care este un imprumut de la asociat?
Daca dobanda nu depaseste 1.000.000 euro/an este integral deductibila la calculul impozitului pe profit. Totusi trebuie vazut care este regimul de impozitare la asociat. De exemplu daca e vorba de persoane fizice romane, se retine 10%.

Cod Fiscal:
Art. 91. - Definirea veniturilor din investiții :
b) venituri din dobânzi;


Art. 97:

(2) Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire. În situația sumelor primite sub formă de dobândă pentru împrumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de către plătitorii de venit se efectuează la momentul plății dobânzii. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării/răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plății dobânzii, pentru venituri de această natură, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plătește integral la bugetul de stat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta curs de la reevaluare leasing vioviod vioviod Diferenta de la Reevaluarea de la sfarsit de luna a soldurilor in valuta ( leasing, banca) este deductibila ? (vezi toată discuția)
Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului pe dobânzile bancare? Benafflek Benafflek Buna ziua! Am citit pe internet ca daca ai un depozit la banca, plata impozitului pe dobanda nu se mai retine de catre banca, ci va trabui sa mergi personal la ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)