avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dobanda cont bancar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dobanda cont bancar

O societate are contul curent la banca si un depozit bancar. Dobanzile sunt considerate venituri din investitii si se impoziteaza cu 16% ?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 15:22, 11 Februarie 2013
Codul fiscal:

ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii



2) Veniturile sub formă de dobânzi realizate începând cu 1 iulie 2010 pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire. În situaţia sumelor primite sub formă de dobândă pentru împrumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de către plătitorii de venit se efectuează la momentul plăţii dobânzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării/răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plăţii dobânzii, pentru venituri de această natură, pe baza contractelor civile.
Buna ziua,

Articolul 67 din Codul fiscal se refera la dobanzile incasate de catre persoanele fizice(Titlul III trateaza impozitul pe venit) Articoul 39 din CF, precizeaza exact care sunt categoriile de contribuabili carora le sunt aplicabile prevederile Titlului III.

In cazul persoanelor juridice, in cazul de fata al societatilor comerciale, veniturile din dobanzi intra sub incidenta Titlului II Impozitul pe profit. Potrivit art.19, Alineatul 1, Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul şi alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Asa cum se poate observa, sintagma folosita este "veniturile din orice sursa", deci inclusiv din dobanzile bancare.

Numai bine,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului pe dobânzile bancare? Benafflek Benafflek Buna ziua! Am citit pe internet ca daca ai un depozit la banca, plata impozitului pe dobanda nu se mai retine de catre banca, ci va trabui sa mergi personal la ... (vezi toată discuția)
Impozit venituri din dobanzi patipatason patipatason buna ziua o microintreprindere care a facut un depozit pe 3 luni cum impoziteaza dobanda primita (am inteles ca banca nu retine impozit la depozite deoarece ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta MuscaAnca MuscaAnca Care sunt conditiile in care sunt deductibile dobanzile aferente imprumuturilor in valuta in anul 2019? Care este procentul ratei dobanzii prevazut de BNR ... (vezi toată discuția)