avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit venituri din dobanzi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit venituri din dobanzi

buna ziua

o microintreprindere care a facut un depozit pe 3 luni cum impoziteaza dobanda primita (am inteles ca banca nu retine impozit la depozite deoarece societatea plateste acest impozit)? o si declara undeva?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 13:16, 16 Iulie 2008
Impozitele pentru veniturile din dobanzi
Pentru depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite sau achizitionate inainte de 4 iunie 2005 si a caror scadenta este ulterioara acestei date, impozitul pe dobanda este de 5%. Pentru cele constituite intre 4 iunie si 31 decembrie 2005, inclusiv, cota de impunere este de 10%. Veniturile din dobanzi sunt impozitate cu 10% atunci cand nivelul ratei dobanzilor este mai mare decat cel al ratei de referinta de pe pietele interbancare la depozitele la o luna, comunicate in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul. Pentru depozitele la vedere/conturi curente in lei, nivelul ratei dobanzii de referinta de pe piata interbancara la depozitele la o luna este nivelul BUBID la o luna, comunicat de BNR in prima zi bancara a lunii pentru care se face calculul

Codul fiscal:
(2) Veniturile sub forma de dobânzi se impun cu o cota de 10% din suma acestora, pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate, începând cu data de 1 iunie 2005. Pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate, a caror scadena este ulterioara datei de 1 iunie 2005, în scop fiscal, data scadena ei se asimileaza cu data constituirii. Pentru veniturile sub forma de dobânzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul înregistrarii în contul curent sau în contul de depozit al titularului, în cazul dobânzilor capitalizate, respectiv la momentul rascumpararii, în cazul unor instrumente de economisire. În situatia sumelor primite sub forma de dobânda pentru împrumuturile acordate în baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueaza la momentul platii dobânzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare înregistrarii/rascumpararii, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plaţii dobânzii, pentru venituri de aceasta natura pe baza contractelor civile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului pe dobânzile bancare? Benafflek Benafflek Buna ziua! Am citit pe internet ca daca ai un depozit la banca, plata impozitului pe dobanda nu se mai retine de catre banca, ci va trabui sa mergi personal la ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta MuscaAnca MuscaAnca Care sunt conditiile in care sunt deductibile dobanzile aferente imprumuturilor in valuta in anul 2019? Care este procentul ratei dobanzii prevazut de BNR ... (vezi toată discuția)
Dobanda cont bancar cateldestept cateldestept O societate are contul curent la banca si un depozit bancar. Dobanzile sunt considerate venituri din investitii si se impoziteaza cu 16% ? (vezi toată discuția)