Sistemul pensiilor militare de stat va fi reintrodus de la 1 ianuarie 2016, data la care va intra in vigoare Legea nr. 223/2015. Astfel, vor beneficia de pensii militare politistii, militarii si functionarii publici cu statut special care vor indeplini, de la inceputul anului viitor, conditiile legale de pensionare.
Mai exact, este vorba de cadrele militare, soldatii, gradatii profesionisti, militarii si jandarmii angajati pe baza de contract, preotii militari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare (incadrati in Ministerul Justitiei sau in unitati subordonate acestuia).
In afara de cei care vor indeplini conditiile de pensionare incepand cu data de 1 ianuarie 2016, exista si unele categorii de persoane care vor avea parte de recalculari. Este vorba de pensiile militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special care au fost:
"Este un demers reparatoriu pe care l-am initiat la inceputul acestui an si care s-a bucurat de aprecierea si sustinerea tuturor institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, precum si a asociatiilor cadrelor militare in rezerva si in retragere. Finalizarea acestei importante legi este o dovada in plus ca Guvernul, Parlamentul si Presedintia Romaniei au aceeasi viziune responsabila fata de cei care isi slujesc tara sub juramant, asigurand securitate romanilor si Romaniei" - Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne. |
"Este important ca sistemul de pensii din acest domeniu sa nu aiba o coloratura politica. Pensiile pentru categoriile de persoane care au lucrat in sistemul de aparare, interne si ordine publica trebuie sa fie la un nivel care sa arate respect fata de modul cum si-au exercitat meseria" - Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, deputat in Parlamentul Romaniei. |
- recalculate in baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor;
- revizuite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
- stabilite in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
- cele platite in baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
- cele stabilite in baza Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Aceste pensii vor deveni pensii militare de stat, conform Legii nr. 223/2015, si vor fi recalculate in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie. In acelasi timp, recalcularea se va putea face si in cazul depunerii de documente care n-au fost luate in considerare la stabilirea pensiilor.
Potrivit informatiilor oficiale transmise, la solicitarea AvocatNet.ro, de Ministerul Apararii Nationale (MApN) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pensiile a peste 142.000 de persoane vor fi recalculate. Concret, este vorba de aproximativ 77.000 de persoane aflate in evidenta Casei de pensii sectoriale a MApN si de peste 65.500 de persoane aflate in evidenta Casei de Pensii Sectoriale a MAI.
Daca in urma recalcularii vor exista diferente intre pensia aflata in plata si cea recalculata, persoanele in cauza vor pastra cuantumul avantajos.
Important! In cadrul sistemului pensiilor militare de stat se vor acorda trei mari categorii de pensii: de serviciu (pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala), de invaliditate si de urmas, potrivit Legii nr. 223/2015. Mai multe informatii despre acest subiect gasiti aici.
Comentarii articol (12)