ACCES GRATUIT
CFR SA si CNADNR se afla pe lista companiilor ale caror datorii istorice ar putea fi sterse
CFR Infrastructura si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) sunt singurele companii de pe lista pregatita de Ministerul Finantelor Publice pentru stergerea datoriilor istorice ale unor companii cu capital majoritar de stat, a declarat luni ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre.
Articolul continuă mai jos
CFR Infrastructura si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) sunt singurele companii de pe lista pregatita de Ministerul Finantelor Publice pentru stergerea datoriilor istorice ale unor companii cu capital majoritar de stat, a declarat luni ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre. "Doar aceste doua companii sunt pe lista, dar nu este vorba neaparat depre o stergere a datoriilor, ci mai degraba de o reorganizare a activitatii pentru a nu mai acumula astfel de datorii", a explicat ministrul Transporturilor. Acesta a spus ca în cazul CNADNR în anul 2004 au fost acumulate datorii în valoare de 4.600 miliarde lei vechi, în special din lucrari contractate si neachitate, datoria totala acumulata de aceasta societate în perioada 2001 - 2004 ridicându-se la circa 10.000 miliarde lei vechi. "La nivelul anului 2000, aceste societati nu aveau nici o datorie, si ar trebui întrebati fostii directori cum s-au contractat lucrari fara a avea finantare asigurata, ceea ce constituie infractiune, motiv pentru care am facut plângere penala împotriva acestor directori", a spus Gheorghe Dobre. Primul ministru, Calin Popescu -Tariceanu, si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, s-au declarat de acord cu majorarea de capital anuntata la CFR SA, de circa 4.600 de lei vechi, pentru a acoperi o parte a datoriilor acestei societati, ce se ridica la 20.000 de lei vechi, sustinând ca o astfel de masura este acceptabila pentru acoperirea unor datorii altfel imposibil de recuperat, fiind si conforma cu reglementarile europene. Agentia Nationala de Administrare Fiscala lucreaza în prezent la o procedura de stergere a datoriilor istorice. "Exista o procedura la care ne gândim, care pleaca de la o situatie de fapt. De exemplu, Termoelectrica are în momentul de fata, dupa diversele proceduri de restructurare din cadrul sistemului energetic (...), arierate de peste 1,1 miliarde euro.
datoriile istorice pentru anumite companii pot fi anulate. Este singurul model de procedura la care ANAF lucreaza în acest moment", a declarat sâmbata Sebastian Vladescu, la finalul reuniunii de lucru a premierului Calin Popescu Tariceanu cu Colegiul Director al MFP. Ministrul finantelor a precizat ca MFP analizeaza împreuna cu Consiliul Concurentei si cu comunitatea europeana daca aceasta procedura poate fi sau nu considerata ajutor de stat. "Este o procedura de stergere a unor datorii care în mod cert nu vor putea fi încasate niciodata. Exista o lista mare de companii. Va trebui analizat de la caz la caz care este motivul datoriilor, care este posibilitatea de a le încasa, raportul între total datorii, total capital social si total active. Sunt niste parametri de care va trebui tinut cont", explicat Vladescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca neplata unor obligatii bugetare de catre aceste întreprinderi neperformante duce MFP în situatia sa raporteze permanent un procentaj de încasari ale veniturilor mai mic decât cel real. Ministrul Transporturilor a spus ca se va face si o reorganizare a acestor societati astfel încât, dupa eventuala stergere a datoriilor, sa nu mai fie acumulate sume noi. Totodata, ministrul Transporturilor a anuntat reorganizarea altor companii, precum CFR Calatori si TAROM, începând din 2006, pentru eficientizarea activitatii acestor institutii. Ministrul a sustinut si ca discutiile cu Bechtel se apropie de final, urmând sa aiba o întâlnire finala cu reprezentantii acestei compani pentru semnarea contractului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)