Incheierea unei asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) nu este permisa in cazul locuintelor din cladirile cu bulina rosie, conform Legii nr. 260/2008. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, constructiile trebuie sa fie consolidate mai intai.
"Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor", scrie in actul normativ.
Pana de curand, acest aspect nu afecta proprietarii care voiau sa incheie o asigurare facultativa pentru locuintele lor. Insa, incepand din data de 9 iulie, incheierea unei polite facultative este conditionata de incheierea politei obligatorii. "Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD", stabileste Legea nr. 191/2015.
Asta inseamna ca, in momentul de fata, locuintele din cladirile cu bulina rosie nu mai pot fi asigurate in niciun fel. "Proprietarul unei astfel de cladiri (incadrata in clasa I de risc seismic - n.r.) nu poate sa-si cumpere nici PAD, pentru ca intra pe excluderile din lege, si nici o polita facultativa impotriva incendiului. Este o incalcare a drepturilor fundamentale", a precizat pentru HotNews Aurel Badea, responsabil de bunuri si proprietati din cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar trei riscuri de baza: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile. Din aceasta cauza, societatile de asigurare ofera clientilor si posibilitatea de a incheia o polita facultativa.
Avand in vedere ofertele asiguratorilor care incheie polite PAD, printre principalele riscuri acoperite de politele facultative se numara incendiile, trasnetele, exploziile, fenomenele atmosferice (furtuna, grindina etc.), furtul bunurilor, avariile instalatiilor (electrice, de incalzire, de apa), daunele provocate de autovehicule si caderile de corpuri.
Nota: Mai multe informatii despre polita obligatorie si cea facultativa gasiti in acest articol.
Cei care vor o polita facultativa vor trebui sa prezinte asiguratorului polita obligatorie
La incheierea unei asigurari facultative, societatile vor putea sa verifice existenta asigurarii obligatorii in doua moduri: prezentarea politei de catre proprietar sau verificarea acesteia in baza de date.
"Verificarea incheierii asigurarii obligatorii PAD de catre asiguratorul ce incheie o asigurare facultativa pentru locuinta se realizeaza solicitand prezentarea politei de asigurare PAD sau prin verificarea in baza de date a locuintelor asigurate pusa la dispozitie de catre PAID (Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor naturale - n.r.)", scrie intr-un proiect de norma publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la inceputul acestei luni.
Totusi, in cazul in care proprietarul nu va putea sa prezinte polita pe loc, acesta va avea la dispozitie varianta unei declaratii pe propria raspundere. "Prin exceptie (...), in situatia in care asiguratul nu poate prezenta polita de asigurare PAD la incheierea unui contract de asigurare facultativa pentru locuinte, acesta va declara pe propria raspundere ca detine polita de asigurare PAD, precum si motivele pentru care nu o poate prezenta, urmand sa prezinte ulterior asiguratorului care incheie o asigurare facultativa dovada existentei asigurarii obligatorii PAD", este explicat in document.
Atentie! Cei care au polite facultative multianuale trebuie sa incheie polita obligatorie la momentul primei aniversari anuale.
Comentarii articol (0)