In anul 2008, Parlamentul a decis sa includa ziua de 15 august in lista sarbatorilor legale nelucratoare, astfel ca, incepand din 2009, salariatii primesc liber in aceasta zi.
In data de 15 august 1483, Papa Sixt al IV-lea a consacrat Capela Sixtina din Palatul Papal, potrivit Wikipedia.
Initial cunoscuta drept "Cappella Magna", capela a fost numita dupa Papa Sixt al IV-lea, care s-a ocupat de restaurarea acesteia intre anii 1477 si 1480. De atunci, capela a fost folosita atat pentru activitate religioasa, cat si pentru activitate administrativa papala.
In momentul de fata, in Capela Sixtina -- care este cunoscuta in mod special pentru "Judecata de Apoi", o fresca realizata de Michelangelo -- are loc Conclavul Papal, procesul prin care este ales noul Papa.
In pagina urmatoare puteti citi informatii despre un alt eveniment important din istorie.
In data de
15 august 1977, in timp ce lucra la proiectul SETI, Jerry R. Ehman a detectat un puternic semnal de banda ingusta de radio, care a fost numit apoi semnalul "Wow!", scrie
Wikipedia.
Mai exact, Ehman lucra la Observatorul Radio al Universitatii din Ohio, SUA (cunoscut si ca "The Big Ear"/"Urechea cea Mare") in cadrul proiectului "Search for Extra-Terrestrial Intelligence" ("Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente"), prescurtat "SETI".
Semnalul -- care purta semnele preconizate ale unei origini nonterestre si nonsolare -- pare sa fi venit de undeva din constelatia Sagetatorului. De-atunci, acesta n-a mai fost detectat niciodata, desi s-au facut numeroase incercari.
Numele semnalului vine de la comentariul scris de Ehman pe hartia tiparita ce il continea.
Aflati din urmatoarea pagina despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
In fiecare an, in data de 15 august, romanii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, iar incepand din 2009, in baza legii, salariatii stau acasa in aceasta zi.
Mai exact, in anul 2008, parlamentarii au inclus Adormirea Maicii Domnului in lista zilelor de sarbatoare legala nelucratoare prevazute de Codul muncii, potrivit
Legii nr. 202/2008. Deoarece actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial in luna octombrie, salariatii au putut sa beneficieze de aceasta zi libera, pentru prima oara, in
2009. Totusi, 15 august a picat sambata in 2009 si duminica in 2010, ceea ce inseamna ca de timp liber au avut parte doar angajatii care au lucrat de obicei in weekenduri.
Salariatii cu program de lucru normal (intervalul luni-vineri) au putut, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, sa se bucure prima oara de timp liber abia in 2011, cand 15 august a picat lunea.
Initial, in 2008, proiectul de lege a fost adoptat doar cu includerea zilelor de Rusalii in lista liberelor legale. Insa Traian Basescu -- presedintele Romaniei la acel moment -- a retrimis actul in Parlament, solicitand si adaugarea Adormirii Maicii Domnului. Parlamentarii au admis cererea sefului statului si astfel s-a ajuns la forma finala a Legii nr. 202/2008.
In prezent, celelalte zile de sarbatoare legala nelucratoare in care angajatii stau acasa sunt 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, 30 noiembrie (Sfantul Andrei), 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) si prima si a doua zi de Craciun.
Din pagina urmatoare puteti afla ce personalitati celebre s-au nascut in data de 15 august.
S-au nascut intr-o zi de 15 august:
-
1769: Napoleon, general si imparat francez
-
1771: Walter Scott, autor, poet si dramaturg scotian
-
1892: Louis de Broglie, fizician francez
-
1896: Sica Alexandrescu, regizor roman
-
1903: Stefan-Marius Milcu, medic endocrinolog, biolog si antropolog roman
-
1910: Zoe Baicoianu, sculptorita si ceramista romana
-
1963: Alejandro Gonzalez Inarritu, regizor, producator si scenarist mexican
-
1972: Ben Affleck, actor, regizor, producator si scenarist american
-
1990: Jennifer Lawrence, actrita americana
Aflati din pagina urmatoare ce persoane importante au murit in data de 15 august.
Au murit intr-o zi de 15 august:
-
423: Honorius, imparat roman
-
1057: Macbeth, rege scotian
-
1274: Robert de Sorbon, teolog si pedagog francez
-
1621: John Barclay, poet si autor scotian
-
1935: Paul Signac, pictor francez
-
1944: Stefania Maracineanu, fiziciana romana
-
1982: Hugo Theorell, biochimist suedez
-
1992: Anda Calugareanu, cantareata si actrita romana
-
2004: Sune Bergstrom, biochimist suedez
-
2007: John Gofman, biolog, chimist si fizician american
Comentarii articol (0)