Hotararea Guvernului nr. 646/2015 privind achizitia a doua studii de prefezabilitate destinate construirii a doua penitenciare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 642 din 24 august 2015.
Concret, prin acest act normativ, Guvernul a autorizat Ministerul Justitiei, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, sa efectueze cheltuieli pentru achizitia a doua studii de prefezabilitate, destinate construirii a doua noi penitenciare: unul in comuna Berceni, judetul Prahova si un altul in Municipiul Caracal, judetul Olt.
Anterior, masura fusese adoptata in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, atunci cand Executivul a remis si un comunicat de presa.
Potrivit acestuia, fondurile necesare achizitiei celor doua studii de prefezabilitate sunt in valoare de un milion de lei si se suporta din bugetul aprobat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor din sumele alocate prin HG nr. 196/2015, act normativ prin care bugetul anului 2015 al Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu suma de doua milioane de lei, bani proveniti din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.
Suma totala prevazuta pentru cele doua studii de prefezabilitate, in valoare de un milion de lei, se distribuie in mod egal: 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar din comuna Berceni, judetul Prahova, respectiv 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar din Municipiul Caracal, judetul Olt.
Dupa efectuarea acestor studii, Administratia Nationala a Penitenciarelor va mai avea la dispozitie un alt milion de lei, bani destinati imbunatatirii conditiilor de detentie: finantarea unor lucrari de reparatii, igienizare, achizitionarea de saltele, paturi etc.
Fiecare penitenciar va dispune de 1000 de locuri. Conditiile actuale din inchisori nu corespund standardelor europene
Guvernul a anuntat ca cele doua penitenciare vor dispune de o capacitate de cazare de 1000 de locuri fiecare, construite la standardele impuse de Uniunea Europena. Conform acestora, se va asigura o o suprafata de 4m2 pentru o persoana privata de libertate cazata la comun, respectiv 9m2 pentru o persoana privata de libertate cazata individual.
Masura adoptata Guvern vine in contextul in care, impotriva statului roman au fost pronuntate 121 de hotarari judecatoresti al caror obiect il constituie conditiile de detentie care nu corespund standardelor Consiliului Europei, iar membrii Executivului considera decizia luata ca un pas important in directia imbunatatirii conditiilor din sistemul penitenciar.
Nota: Administratia Nationala a Penitenciarelor este un serviciu public care contribuie la asigurarea ordinii publice si a sigurantei nationale prin asigurarea pazei, escortarii, supravegherii, aplicarea regimului de detentie si organizarea de activitati de asistenta psiho-sociala si educatie destinate reinsertiei sociale a persoanelor private de libertate.
Comentarii articol (1)