avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnare cu executare 2 ani - eliberare conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnare cu executare 2 ani - eliberare conditionata

As dori sa aflu daca eliberarea conditionata se poate aplica in cazul unui condamnat cu executare la 2 ani pentru complicitate la furt calificat. Detinutul este bolnav cronic si este la penitenciarul spital Jilava. A executat pana acuma 7 luni. In cazul unui raspuns favorabil, cum trebuie actionat?
Buna ziua!

Pentru a fi liberat conditionat, condamnatul trebuie sa fi executat deja 2/3 din pedeapsa si sa fi avut un comportament bun in detentie. In cazul de fata va trebui sa execute 16 luni de inchisoare. Boala nu e un motiv dintre cele prevazute de art. 100 NCP.

Cu stima.
Cerere de intrerupere poate depune daca indeplineste conditiile cerute.
SECŢIUNEA a 3-a
Întreruperea executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă

ART. 592
Cazurile de întrerupere
#M2
(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi întreruptă în cazurile şi în condiţiile prevăzute la art. 589, la cererea persoanelor arătate la alin. (3) al aceluiaşi articol, iar în cazul prevăzut la art. 589 alin. (1) lit. a), şi la cererea administraţiei penitenciarului.
#B
(2) Dispoziţiile art. 590 şi art. 591 alin. (2) - (5) se aplică în mod corespunzător.
(3) Contestaţia formulată de procuror este suspensivă de executare.
ART. 593
Instanţa competentă
(1) Instanţa competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este instanţa în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, corespunzătoare în grad instanţei de executare.
(2) Cererea de prelungire a întreruperii anterior acordate se soluţionează de instanţa care a dispus întreruperea executării pedepsei.
(3) Hotărârea prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de întrerupere a executării pedepsei poate fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.
ART. 594
Evidenţa întreruperii executării pedepsei
(1) Instanţa care a dispus întreruperea executării pedepsei comunică de îndată această măsură instanţei de executare, locului de deţinere şi organului de poliţie.
(2) Instanţa de executare şi administraţia locului de deţinere ţin evidenţa întreruperilor acordate. Dacă la expirarea termenului de întrerupere persoana condamnată la pedeapsa închisorii nu se prezintă la locul de deţinere, administraţia trimite de îndată o copie de pe mandatul de executare organului de poliţie, în vederea executării. Pe copia mandatului de executare se menţionează şi cât a mai rămas de executat din durata pedepsei.
(3) Administraţia locului de deţinere comunică instanţei de executare data la care a reînceput executarea pedepsei.
(4) Timpul cât executarea a fost întreruptă nu se socoteşte în executarea pedepsei.
(5) Pedeapsa accesorie se execută şi pe durata întreruperii executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă.

ART. 589
Cazurile de amânare
(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri:
#M2
a) când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situaţie, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată;
#B

b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. În aceste cazuri, executarea pedepsei se amână până la încetarea cauzei care a determinat amânarea.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), amânarea executării pedepsei nu poate fi dispusă dacă cel condamnat şi-a provocat singur starea de boală, prin refuzul tratamentului medical, al intervenţiei chirurgicale, prin acţiuni de autoagresiune sau prin alte acţiuni vătămătoare, sau în situaţia în care se sustrage efectuării expertizei medico-legale.
(3) Cererea de amânare a executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi făcută de procuror şi de condamnat.
(4) Cererea poate fi retrasă de persoana care a formulat-o.
(5) Hotărârile prin care se dispune amânarea executării pedepsei sunt executorii de la data pronunţării.
(6) În cazul în care în timpul amânării executării pedepsei pe numele condamnatului este emis un alt mandat de executare a pedepsei închisorii, acesta nu poate fi executat până la expirarea termenului de amânare stabilit de instanţă sau, după caz, până la încetarea cauzei care a determinat amânarea.
(7) Hotărârea prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de amânare a executării pedepsei poate fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere a executarii pedepsei, sotie insarcinata annaghe annaghe Poate fi formulata o cerere de intrerupere a pedepsei (sotului) daca sotia este insarcinata si nu are niciun venit, deci sotul era unic intretinator al ... (vezi toată discuția)
Astept raspuns ionela moraru ionela moraru Ce motive accepta instantele pentru intreruperea pedepsei? (vezi toată discuția)
Motivare amanare a executarii pedepsei RADUGABY RADUGABY cum ma pot motiva legal intr-o cerere pentru amanarea executarii pedepsei. Am citit cerea tip si motivele mele ar fi urmatoarele sotul meu este arestat si el ... (vezi toată discuția)