avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... astept raspuns
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

astept raspuns

Ce motive accepta instantele pentru intreruperea pedepsei?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:07, 3 Ianuarie 2011
o boala care sa nu poate fi tratata in sistemul spitalelor penitenciarelor din tara.
Pentru soluţionarea unei cereri de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei în temeiul dispozitiilor C. proc. pen., se cere ca pe baza unei expertize medico-legale, iar nu al unui raport de constatare medico-legală, să se stabilească dacă cel condamnat suferă de o boală care îl pune în imposibilitate de a executa pedeapsa.
De asemeni daca sunt necesare interventii medicale sau chirurgicale complexe,care nu pot fi efectuate in ragimul sanitar oferit de Agentia Nationala a Penitenciarelor,tratamente care necesita un anume control medical,o anume aparatura ,imposibil de oferit de medicii si dotarile acestei retele sanitare penitenciare,etc.
Art. 455 - Cazurile de intrerupere
Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi intrerupta in cazurile si in conditiile prevazute in art. 453, la cererea persoanelor aratate in alin. 2 al aceluiasi articol.
Dispozitiile art. 453^1 si art. 454 alin. 11 si 12 se aplica in mod corespunzator

Art. 453 - Cazurile de amanare
Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri:
a) cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava, care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. In acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare. Cererea de amanare a executarii pedepsei nu poate fi admisa daca se constata ca tratamentul condamnatului se poate efectua sub paza permanenta, in conditiile prevazute de art. 139^1, care se aplica in mod corespunzator;
b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. In aceste cazuri, executarea pedepsei se amana pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea;
c) cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar avea consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreaza. In acest caz, executarea poate fi amanata cel mult 3 luni si numai o singura data.
Cererea de amanare a executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi facuta de procuror, de condamnat, de persoanele aratate in art. 362 alineatul ultim, iar in cazul prevazut la lit. c) din prezentul articol, si de catre conducerea unitatii la care lucreaza condamnatul.
Cererea poate fi retrasa de cel care a formulat-o.
In cazurile prevazute in alin. 1 lit. a) si b), hotararile prin care se dispune amanarea executarii pedepsei sunt executorii de la data pronuntarii.
Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul celui condamnat la executarea pedepsei la locul de munca. In situatia prevazuta la lit. b), executarea pedepsei poate fi amanata pe perioada stabilita de normele legale cu privire la concediul ce se acorda salariatelor inainte si dupa nastere.

oricum asa cum v-am scris si in celalalt topic pe care l-ati deschis ,in ultimul timp nu prea se mai da drumul prin intrerupere.
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere a executarii pedepsei, sotie insarcinata annaghe annaghe Poate fi formulata o cerere de intrerupere a pedepsei (sotului) daca sotia este insarcinata si nu are niciun venit, deci sotul era unic intretinator al ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu executare 2 ani - eliberare conditionata kareka kareka As dori sa aflu daca eliberarea conditionata se poate aplica in cazul unui condamnat cu executare la 2 ani pentru complicitate la furt calificat. Detinutul ... (vezi toată discuția)
Regim detentie Nafets Nafets In care cazuri in care un condamnat are de executat cinci ani, sa zicem, poate fi 'scutit' de executarea pedepsei pe motive medicale? De exemplu eu nu am ... (vezi toată discuția)