Procedura actuala de inregistrare in scopuri de TVA a firmelor presupune, printre altele, completarea formularelor fiscale 098 - Cererea de inregistrare in scopuri de TVA si 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA prin care contribuabilii sunt evaluati de catre organele fiscale. Cele doua formulare trebuie depuse in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.
In declaratia 088, contribuabilii trebuie sa completeze datele lor de identificare si, de asemenea, sa raspunda la 18 intrebari sub forma de chestionar privind mai multe situatii posibile, pe baza carora va putea fi evaluata intentia si capacitatea lor de a desfasura activitati economice.
Depunerea declaratiei 088 este obligatorie, insa, doar in cazul firmelor, cel putin asta reiese din prevederile legale aplicabile in momentul de fata, dupa cum atrage atentia contabilul Luiza Daneliuc, intr-o postare pe blogul sau.
Intr-adevar, potrivit art. 3 din Ordinul ANAF nr. 1966/2015, cel care aproba modelul si continutul formularului 088, documentul trebuie depus “de catre societatile care sunt infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal”.
“Or PFA-urile sunt infiintate si functioneaza in baza altei legi si anume OUG 44/2008 cu completarile ulterioare.O alta observatie ar fi ca formularul 088 nu iti permite sa alegi forma de constituire PFA ci doar SRL, SA, SNC, SCS si SCA, acestea fiind formele de constituire ale unei entitati in baza Legii 31/1990 republicata. Rezulta ca PFA-urile nu trebuie sa justifice intentia si nici sa demonstreze capacitatea de a desfasura activitate economica”, precizeaza Luiza Daneliuc.