Incepand din data de 31 august, persoanele care vor sa-si construiasca o locuinta in mediul rural sunt obligate sa angajeze un diriginte de santier, dupa cum reiese din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii. Pana la acea data, prevederile acestui document nu erau aplicabile caselor cu cel mult un etaj din mediul rural si din satele ce apartin oraselor.
"Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (...) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor", prevede actul normativ in acest moment, in urma modificarilor aduse de Legea nr. 177/2015.
Referitor la interventiile la casele deja construite, legea dispune ca dirigintii de santier sunt necesari si in aceste situatii. Insa numai daca pentru interventiile respective este necesara emiterea unei autorizatii de construire. Cateva exemple in acest sens sunt consolidarile, extinderile, renovarile majore/complexe, reconstruirile si reabilitarile termice.
In alta ordine de idei, tot de la 31 august, la construirea caselor din mediul rural mai este nevoie de:
- verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile de catre specialisti verificatori de proiecte atestati (exceptand locuintele unifamiliale care au doar parter din mediul rural si satele ce apartin de municipii si orase);
- expertizarea tehnica a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor de catre experti tehnici atestati.
Atentie! Persoanele care nu angajeaza un diriginte de santier autorizat pentru a verifica executarea lucrarilor de constructii risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Iar construirea de case fara proiecte sau pe baza unor proiecte neverificate de specialisti atestati este sanctionata cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei.
Autoritatile sunt indreptatite sa aplice aceste amenzi doar in termen de trei ani de la savarsirea faptei de natura contraventionala. Dupa aceasta perioada de timp, dreptul de a sanctiona se prescrie.
Reglementarile specifice referitoare la calitatea in constructii au drept scop protejarea vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator. Parlamentarii au considerat ca acestea trebuie sa se aplice in egala masura tuturor celor care vor sa construiasca locuinte, nu numai celor care vor case in mediul urban (sau case cu mai multe etaje in mediul rural).
Important! Sunt exceptate de la controlul de stat al calitatii in constructii -- realizat de reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) -- locuintele unifamiliale care au doar parter din mediul rural si din satele ce apartin municipiilor si oraselor.
Responsabilitatile dirigintilor de santier
In Romania, activitatea de dirigentie de santier poate fi practicata doar in baza autorizarii obtinute de la Inspectoratul de Stat in Constructii, conform legislatiei aplicabile in prezent. Acest lucru se face atat in baza unui examen, cat si fara examen (in anumite conditii).
"Procedura de autorizare a dirigintilor de santier este nediscriminatorie in ceea ce priveste prestatorii si este justificata de motive imperative de interes general privind siguranta si sanatatea publica, protectia beneficiarilor de servicii in constructii, precum si protectia mediului urban, inclusiv amenajarea teritoriului, care impun obligativitatea asigurarii conditiilor necesare pentru realizarea si exploatarea constructiilor cu respectarea cerintelor esentiale de calitate a acestora, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator, in conditiile in care Romania prezinta unul dintre cele mai inalte nivele de vulnerabilitate la factori de risc natural, in principal la riscul seismic, dintre statele membre ale Uniunii Europene", este explicat in Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului nr. 1496/2011.
In principal, persoanele care vor sa obtina autorizarea necesara pentru a fi diriginte de santier trebuie sa aiba o diploma de inginer si/sau arhitect, respectiv master/doctorat, in unul sau mai multe dintre domeniile si specializarile universitare legate de constructii. In plus, acestia trebuie sa aiba si o experienta profesionala minima.
Dirigintii de santier se ocupa de verificari pe tot parcursul executarii lucrarilor de constructii. Totusi, acestia au anumite responsabilitati de indeplinit atat inainte de inceperea lucrarilor, cat si dupa finalizarea lor.
Inainte de inceperea lucrarilor
In perioada de pregatire a investitiilor, dirigintii de santier trebuie sa verifice existenta autorizatiei de construire si concordanta dintre prevederile acesteia, ale certificatului de urbanism, ale avizelor, ale acordurilor si ale proiectului, potrivit Ordinului MDRT nr. 1496/2011.
Acestia se ocupa si de studierea proiectului, a caietelor de sarcini, a tehnologiilor si procedurilor ce vor fi folosite la realizarea constructiilor, precum si de verificarea existentei pieselor incluse in proiect si a studiilor solicitate prin certificatul de urbanism sau prin avize.
De asemenea, dirigintii de santier se asigura ca proiectele sunt verificate de catre verificatori atestati si insusite de catre expertul tehnic atestat, acolo unde este cazul.
Totodata, in aceasta etapa, dirigintii mai trebuie sa:
- verifice existenta expertizei tehnice pentru lucrarile de interventii;
- verifice daca este precizata in proiect categoria de importanta a constructiei;
- verifice existenta in proiect a programelor de faze determinante;
- verifice existenta proiectului sau a procedurilor de urmarire speciala a comportarii in exploatare a constructiilor, daca aceasta urmeaza sa fie instituita;
- preia amplasamentul si reperele de nivelment si le predea executantului (libere de orice sarcina);
- participe cu proiectantul si executantul la trasarea generala a constructiei si la stabilirea bornelor de reper;
- predea executantului terenul rezervat pentru organizarea de santier;
- verifice existenta "Planului calitatii" si a procedurilor/instructiunilor tehnice pentru lucrarea respectiva;
- verifice existenta anuntului de incepere a lucrarilor la emitentul autorizatiei si la ISC;
- verifice existenta panoului de identificare a investitiilor, daca acesta este conform legii si daca este amplasat intr-un loc vizibil.
In timpul lucrarilor
Dirigintii de santier trebuie sa se asigure ca realizarea constructiei se face in conformitate cu prevederile autorizatiei de construire, ale proiectelor, ale caietelor de sarcini si ale reglementarilor tehnice aplicabile in prezent. Totodata, trebuie sa verifice existenta documentelor de certificare a calitatii produselor pentru constructii si daca acestea corespund cu standardele mentionate in proiecte.
Potrivit ordinului de ministru amintit, acestia "verifica respectarea tehnologiilor de executie, aplicarea corecta a acestora in vederea asigurarii nivelului calitativ prevazut in documentatia tehnica si in reglementarile tehnice" si "verifica respectarea «Planului calitatii», a procedurilor si instructiunilor tehnice pentru lucrarea respectiva".
Dirigintii se ocupa si de verificarile prevazute in reglementarile tehnice, semneaza si stampileaza documentele intocmite dupa verificari, respectiv procese-verbale in faze determinante, procese-verbale de receptie calitativa a lucrarilor ce devin ascunse si asa mai departe.
De asemenea, in timpul executiei lucrarilor, acesti specialisti autorizati mai au si urmatoarele responsabilitati:
- participa la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante;
- asista la prelevarea de probe de la locul de punere in opera;
- transmit proiectantului sesizarile proprii sau ale participantilor la realizarea constructiei referitoare la neconformitatile constatate pe parcursul executiei;
- informeaza operativ investitorul cu privire la deficientele calitative constatate, in vederea dispunerii de masuri si, dupa caz, propun oprirea lucrarilor;
- urmaresc respectarea de catre executant a dispozitiilor si/sau a masurilor dispuse de proiectant/de organele abilitate;
- controleaza respectarea prevederilor legale in cazul schimbarii solutiilor tehnice pe parcursul executiei lucrarilor;
- anunta ISC de oprirea/sistarea executarii lucrarilor pentru o perioada mai lunga de timp, exceptand perioadele friguroase, si verifica punerea in siguranta a constructiei (conform proiectului);
- anunta ISC cu privire la reluarea lucrarilor la investitiile la care a fost oprita/sistata executarea lucrarilor pentru o perioada mai lunga de timp, exceptand perioada friguroasa;
- preiau documentele de la constructor si proiectant si completeaza cartea tehnica a constructiei cu toate documentele prevazute de lege;
- urmaresc dezafectarea lucrarilor de organizare de santier si predau terenul detinatorului acestuia.
In alta ordine de idei, dirigintii trebuie sa interzica folosirea produselor pentru constructii fara certificate de conformitate, declaratii de conformitate sau agrement tehnic, folosirea procedeelor si echipamentelor noi neagrementate tehnic sau cu agremente tehnice la care avizul tehnic a expirat, precum si executarea lucrarilor de catre personal necalificat.
La terminarea lucrarilor
Atunci cand se incheie lucrarile la casa, dirigintii de santier trebuie sa asigure secretariatul comisiei de receptie si sa intocmeasca actele de receptie.
In acelasi timp, acestia trebuie sa solutioneze obiectiile din anexele la procesul-verbal de receptie si sa indeplineasca recomandarile comisiei de receptie.
In fine, dupa receptia finala, dirigintii predau investitorului actele de receptie si cartea tehnica a constructiei.
Nota: Registrul dirigintilor de santier autorizati poate fi accesat online aici, pe site-ul ISC. Iar cei care vor sa gaseasca verificatori de proiecte, experti tehnici, responsabili tehnici cu executia si auditori energetici pot accesa site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Comentarii articol (22)