In cartea si documentarul “Un adevar incomod”, Al Gore, fostul vicepresedinte american si detinatorul unui premiu Nobel pentru pace, repeta de mai multe ori ideea potrivit careia generatiile viitoare vor fi lipsite de multe dintre lucrurile pe care noi, in prezent, le avem si, in deplina cunostinta de cauza, le ignoram. Acesta considera ca salvarea Terrei depinde de modul in care noi insine ne putem schimba preconceptiile pentru a constientiza ce se intampla cu natura acum si in viitor.
Desi filmul a iscat numeroase controverse – printre care si faptul ca ar contine erori fundamentale legate de problematicele ecologice, iar premiul Nobel ar fi fost acordat pe nedrept, ramane o lectie de morala.
Semnele de alarma vin din multe directii, inclusiv de la institutiile europene care au demarat o serie de proiecte “verzi”, atragand statele UE in lupta impotriva degradarii planetei. De exemplu, Parlamentul European impune statelor membre achizitii publice “verzi”, iar Comisia Europeana vrea ca deseurile rezultate din activitatile casnice sa fie valorificate, la fel cum se incearca prin tot felul de proiecte legislative limitarea risipei de alimente.
Si in Romania, la fel ca in alte state europene, au fost implementate tot felul idei "verzi": taxa pe punga, timbrul de mediu sau timbrul verde pentru produsele electronice, dar si programul Rabla. Totusi, cadem cu totii de acord ca autoritatile nu fac suficient pentru a ne asigura un climat "verde".
Exista chiar tot felul de miscari ecologiste la nivel mondial, una dintre cele mai de succes dintre ele fiind Ora Pamantului. Cele 60 de minute in care se renunta la electricitate a devenit un succes rasunator inca de la prima editie. Gestul in sine are adepti pe intreg globul si reprezinta un protest impotriva pericolelor la care este supus mediul inconjurator. In fond, nu este deloc complicat sa apasam intrerupatorul pe off si sa scoatem toate stecherele din priza.
O alta initiativa eco-friendly si extrem de populara se refera la inlocuirea brazilor de Craciun cu ghivece in care se afla puieti de brad. Astfel, in locul taierii unui arbore caruia i-a luat ani buni sa creasca - pentru ca, apoi, sa sfarseasca la ghena de gunoi, persoanele care tin la aceasta sarbatoare pot sa planteze un bradut.
Recomandarile pentru o viata “verde” sunt, insa, nenumarate, singurul impediment fiind, cel mai adesea, vointa umana si - de ce sa ne ascundem dupa deget? - educatia.
Chiar daca, de multe ori, ecologia se identifica cu voluntariatul in ONG-uri specializate, sunt cateva lucruri pe care le putem face si noi, chiar de acasa pentru a ajuta mediul.
Asadar, ce poti face TU pentru mediul inconjurator? Iata cateva exemple:
-
Poti reduce consumul de apa si evita risipa ei, daca:
- faci un dus rapid in locul unei bai in cada;
- te asiguri ca nu exista scurgeri suplimentare la robinet;
- reglezi nivelul apa calda/apa rece pentru a evita un consum inutil;
- bei apa de la robinet, in limita posibilitatilor, pentru ca apa imbuteliata presupune consum de ambalaj, energie si produce deseuri.
-
Poti reduce consumul si evita risipa de energie, daca:
- folosesti becuri ecologice si echipamente casnice cu consum redus de energie;
- elimini consumul inutil de energie electrica, termica si gaze;
- efectuezi lucrari de reabilitare termica a locuintei;
- utilizezi surse ecologice alternative de producere a energiei;
- pentru incalzirea sau racirea incaperilor, nu folosesti aparate improvizate.
-
Poti reduce cantitatea de deseuri, daca:
- folosesti detergenti si produse de curatenie biodegradabile si prietenoase cu mediul;
- deseurile electro-casnice le predai societatilor de reciclare sau celor de salubrizare, in vederea reciclarii;
- nu evacuezi produse toxice in reteaua de canalizare;
- evacuezi deseurile in mod selectiv si contactezi firma de salubrizare pentru a debarasa cantitatile importante de deseuri provenite de la constructii si alte lucrari de amenajare a locuintei;
- pastrezi curatenia in toate locurile publice.
-
Poti actiona impotriva poluarii, daca:
- contribui la pastrarea linistii in imobil, respectand programul de odihna;
- limitezi sonorizarea in timpul petrecerilor.
-
Poti reduce consumul si evita risipa de materiale, daca:
- transmiti documentele in format electronic;
- utilizezi ca ciorna partea nefolosita a colilor tiparite care mai sunt utile si pastrezi resturile de hartie pentru reciclare.
-
Poti fi eco-friendly, daca:
- achizitionezi produse si servicii ecologice care pot fi reciclate cu usurinta;
- eviti achizitionarea produselor de unica folosinta care maresc rapid cantitatea de deseuri;
- eviti achizitionarea de produse pe baza de aerosoli care polueaza atmosfera;
- eviti deplasarile cu autoturismul cat de mult se poate.
Comentarii articol (4)