Guvernul a decis în ºedinþa de ieri, printr-o Ordonanþã de Urgenþã, modificarea unor prevederi legislative în vederea eliminãrii imunitãþii executorilor judecãtoreºti ºi a avocaþilor.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Guvernul a decis în ºedinþa de ieri, printr-o Ordonanþã de Urgenþã, modificarea unor prevederi legislative în vederea eliminãrii imunitãþii executorilor judecãtoreºti ºi a avocaþilor.
Mãsura reprezintã un angajament asumat de România în procesul de integrare europeanã, a subliniat Monica Macovei, ministrul Justiþiei.
A fost eliminatã condiþia specialã a avizului ministrului Justiþiei, respectiv a aprobãrii procurorului general al parchetului de pe lângã Curþile de apel, pentru cercetarea, reþinerea, arestarea sau trimiterea în judecatã a executorilor judecãtoreºti, respectiv a avocaþilor pentru fapte sãvârºite în exercitarea profesiei.
O altã prevedere stabileºte cã executorii judecãtoreºti nu mai pot condiþiona punerea în practicã a unei hotãrâri judecãtoreºti de plata în avans a onorariului.
De asemenea, pentru persoanele cu venituri reduse a fost introdusã posibilitatea gratuitãþii sau eºalonãrii la plata onorariilor executorilor judecãtoreºti. Ordonanþa de urgenþã mai prevede cã Ministrul Justiþiei va stabili onorarii minimale ºi maximale pentru persoanele cu venituri sub venitul minim pe economie.
O altã mãsurã vizeazã eliminarea obligativitãþii procurorului de a participa în instanþã în cauzele de contencios administrativ. Reducerea participãrii procurorului în litigiile civile este unul din obiectivele asumate prin Strategia de reformã a sistemului judiciar.
Guvernul a adus modificãri ºi legii drepturilor de proprietate intelectualã. Nu mai este necesarã plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate pentru a se pune în miºcare acþiunea penalã în infracþiunile din acest domeniu. Totodatã, nu mai existã nici posibilitatea retragerii plângerii persoanei vãtãmate.
Actul normativ abrogã articolul 105 din Legea nr.36/1995, care permitea ministrului Justiþiei sã numeascã notari publici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)