Imi aduc aminte prima zi de scoala de parca ar fi fost ieri. Desi nu aveam la activ decat trei luni de gradinita, (ai mei m-au retras rapid, pentru ca nu reuseam sa ma acomodez cu mancarea proasta si rautatea gratuita a educatoarelor – de mentionat ca asta se intampla la mijlocul anilor ’80), la scoala mi-a placut intotdeauna. Insa alti colegi nu erau atat de entuziasmati. Mi-o amintesc pe Irina, cea mai inalta din clasa, care, in ciuda staturii sale impozante, plangea de mama focului dupa parintii ei.
La fel ca atunci, si astazi intalnim copii mai sensibili din punct de vedere emotional, care se desprind cu greu de mediul familial, chiar ajunsi la varsta scolara. Asocierea scolii cu un loc neplacut le poate crea acestor copii anxietate si somatizari – migrene, dureri de stomac sau dureri in piept.
De ce nu vor unii copii sa mearga la scoala?
Pentru unii dintre ei, temerile sunt usor de identificat – fie le e frica sa nu fie agresati ori necajiti de ceilalti copii, fie se tem de necunoscut in cazul in care au schimbat scoala si sunt inca atasati emotional de vechiul colectiv, fie au suferit o drama recenta (pierderea unui parinte sau a altei persoane dragi) si le e teama sa nu faca nota discordanta ori sa primeasca intrebari stanjenitoare sau chiar dureroase din partea celorlalti colegi.
Simptome care anunta refuzul unui copil de a merge la scoala
Cei mai multi dintre cei care nu merg cu placere la scoala sunt copiii aflati in primul an sau in anii terminali ai al unui ciclu de studiu: fie primul an de gradinita, fie clasa pregatitoare sau clasa I, fie clasa a IV-a, cand stiu ca se vor desparti de invatatoare si poate si de unii dintre colegi, fie intr-a V-a, cand va trebui sa cunoasca noi profesori si noi discipline de studiu, fie spre sfarsitul clasei a VIII-a, cand nu doar ca vor schimba mediul scolar cu totul, dar va trebui sa tina piept adolescentei capricioase, cu schimbarile sale hormonale si de comportament.
Copiii aflati in aceasta situatie se pot plange de aparitia din senin a unor dureri fizice, printre care: dureri de stomac, dureri de cap (migrene sau cefalee), ameteli, stari de greata, dureri in piept sau chiar de incheieturi.
Principala diferenta intre copiii care se confrunta cu afectiuni de natura fizica si cei care somatizeaza este ca afectiunile celor din urma se amelioreaza sau chiar dispar cu totul spre sfarsitul diminetii, cand copilul intelege ca i se permite sa ramana acasa.
Ce e de facut daca nu vrea sa mearga la scoala?
Odata ce pediatrul a concluzionat ca micutul este sanatos si apt de scoala, trebuie sa descoperi motivul pentru care copilul refuza sa mearga in mediul institutional dar, in acelasi timp, sa-l determini cat mai repede sa reia cursurile: cu cat sta mai mult acasa, cu atat teama de scoala se va agrava.
Discuta cu cel mic si incearca sa afli (prin intrebari atent alese si ticluite), ce il deranjeaza la scoala: colegii, invatatoarea, profesorii? Sau poate modul de predare a lectiilor il plictiseste?
Intotdeauna afla si parerea cadrului didactic: mergi la scoala si vorbeste direct cu profesorii: intreaba-i daca au observat si ei anxietatea celui mic in timpul orelor sau daca au observat orice altceva in neregula la copilul tau. Inainte sa tragi concluziile, fii obiectiva si asculta toate parerile.
Este indicat sa afli si parerea unui psiholog – afla daca scoala dispune de unul si mergi impreuna cu cel mic pentru o evaluare. Specialistul stie pe ce “butoane” emotionale sa apese pentru a-l determina pe cel mic sa-si deschida sufletul in fata sa.
Comentarii articol (0)