Normele metodologice de aplicare a Legii 203/1999 privind permisele de muncã au fost modificate în ºedinþa din 14 decembrie, în vederea detalierii procedurilor specifice aplicabile pentru obþinerea fiecãrui tip de permis, în parte.
Modificarea Normelor metodologice de aplicare a fost necesarã deoarece Ordonanþa de Urgenþã nr. 130/2005 (adoptatã de Guvern în 22 septembrie) stipuleazã introducerea mai multor permise de muncã, corespunzãtoare fiecãrui tip de activitate care poate fi desfãºuratã de cetãþeni strãini în România (lucrãtori permanenþi, sezonieri, detaºaþi, stagiari, transfrontalieri, sportivi profesioniºti, strãini care obþin un contract de muncã în procedurã nominalã).
Noile prevederi detaliazã modul în care se elibereazã diversele tipuri de permise de muncã, în funcþie de categoriile de lucrãtori strãini care pot solicita accesul pe piaþa muncii din România. Permisele de muncã vor fi:
- de tip A pentru lucrãtori permanenþi
- de tip B pentru lucrãtori detaºaþi
- de tip C pentru lucrãtori sezonieri
- de tip D pentru lucrãtori stagiari
- de tip E pentru sportivi
- de tip F pentru lucrãtori transfrontalieri
- de tip G permis de muncã nominal.
Diversificarea tipurilor de permise de muncã va asigura o mai bunã gestionare a fiecãrei categorii de lucrãtori strãini aflaþi pe piaþa muncii din România, ceea ce va permite fundamentarea politicii naþionale în domeniul imigraþiei în scop de muncã.
În elaborarea Normelor metodologice s-a avut în vedere fluidizarea procedurii de aprobare a ºederii cetãþenilor strãini în vederea desfãºurãrii activitãþilor lucrative si monitorizarea ºi evaluarea impactului acestora pe piaþa muncii din România.
Numãrul permiselor de muncã noi, ce pot fi eliberate în 2005 strãinilor care doresc sã munceascã în România, este suplimentat cu 500, stabileºte o Hotãrâre adoptatã de Guvern în ºedinþa din 14 decembrie.Decizia a fost luatã la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei, în baza unui memoriu justificativ al Oficiului pentru Migraþia Forþei de Muncã, ºi este determinatã de faptul cã numãrul cererilor pentru eliberarea de noi permise de muncã este mai mare decât numãrul stabilit.
Memoriul justificativ al Oficiului pentru Migraþia Forþei de Muncã aratã cã din totalul de 2500 de permise de muncã aprobate, pânã la 8.11.2005 au fost emise un numãr de 2.306 de permise de muncã. Media lunarã a permiselor de muncã eliberate în cursul anului 2005 a fost 219.
Aceastã mãsurã a fost luatã având în vedere atât reglementãrile în vigoare ale încadrãrii cetãþenilor strãini în muncã pe teritoriul României cât ºi analizele evoluþiei cererilor de permise de muncã de pânã acum.
Comentarii articol (0)