NOTÃ DE FUNDAMENTARE
privind modificarea Legii nr. 203/1999 privind permisele de muncã
Ultima modificare a Ordonanþei de Urgenþã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România, ce a avut loc prin Legea nr. 482/2004, eliminã, din eroare, posibilitatea strãinilor de a fi detaºaþi în baza unui contract comercial de prestãri de servicii, aspect ce este în contradicþie cu prevederile art. 6 lit. f) din Legea nr. 203/1999, creând, în consecinþã, numeroase probleme în punerea în practicã.
Totodatã, prin aceeaºi modificare, durata pentru care se poate face detaºarea a fost limitatã la un an, ceea ce va avea de altfel efecte benefice, creând însã în acelaºi timp, dificultãþi pentru cei care aveau acest statut de detaºat dobândit anterior, deoarece vor fi nevoiþi sã se întoarcã în þara de origine ºi sã obþinã dreptul de muncã pe baza unui permis de muncã, statut în care se încadreazã foºtii lucrãtori strãini detaºaþi.
În acelaºi timp, lipsa unei evidenþe complete a numãrului cetãþenilor strãini care lucreazã în România ºi a impactului acestora pe piaþa muncii, coroborat cu faptul, cã în prezent, deþinem date referitoare doar la beneficiarii de permise de muncã ºi nu legate de persoanele exceptate, se impune modificarea legii prin înregistrarea acestora la Oficiul pentru Migraþia Forþei de Muncã.
Pentru a fluidiza procedurile legale prin care strãinii detaºaþi pot rãmâne pe teritoriul României, permisul de ºedere pentru alte scopuri va putea fi asimilat cu dreptul de ºedere în scop de muncã prin depunerea simultanã a documentaþiei necesare pentru obþinerea, dupã caz, a avizului OMFM ºi a permisului de muncã.
Se impune, de asemenea, introducerea mai multor tipuri de permise de muncã, corespunzãtor tipului de muncã desfãºurat de cãtre strãini pe teritoriul României (permis de muncã pentru lucrãtorii permanenþi, transfrontalieri, detaºaþi, sezonieri, stagiari, sportivi, permise de muncã nominale), cu stabilirea clarã a procedurii aferente, mai ales având în vedere faptul cã între România ºi alte state se deruleazã în prezent acorduri bilaterale care prevãd existenþa acestor tipuri de contracte care nu pot fi puse în practicã pe teritoriul þãrii noastre.
Necesitatea protejãrii pieþei interne a muncii în faþa fluxurilor migratorii din afara Uniunii Europene impune, în acelaºi timp, limitarea ponderii cetãþenilor strãini non-comunitari care pot fi încadraþi de cãtre o persoanã fizicã sau juridicã românã în baza unui contract individual de muncã, cu accent pe stimularea angajãrii celor înalt calificaþi, coroborat cu introducerea în situaþii determinate a procedurii contractului nominal, conform prevederilor Convenþiei Europene referitoare la Statutul Juridic al Lucrãtorului Migrant, adoptatã la Strasbourg, în 24.11.1977.
Introducerea acestor noi elemente în cadrul nr. Legii 203/1999 privind permisele de muncã va implica modificarea ºi completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România ºi a actelor subsecvente, în principal a Hotãrârii Guvernului nr. 1145/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi.
#PAGEBREAK#
Proiect de Ordonanþã pentru modificarea si completarea Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca
ART. I Legea nr.203/1999 privind permisele de munca, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 30 decembrie 1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Literele b) si d) ale articolului 2 se completeaza si vor avea urmatorul cuprins:
½b) permisul de munca - document oficial, eliberat în conditiile legii, care da dreptul titularului sa fie încadrat în munca sau detasat în România la un singur angajator.
d) lucratorul sezonier - strainul încadrat în munca pe teritoriul României, pe un loc de munca bine definit, într-un sector de activitate care se desfasoara în functie de succesiunea anotimpurilor, în baza unui contract individual de munca încheiat pe perioada determinata, care nu poate depasi 9 luni într-un interval de 12 luni½.
2. La articolul 2, dupa litera e) se introduc doua noi litere, literele f) si g), cu urmatorul cuprins:
½f) lucratorul detasat - strainul calificat care poate sa desfasoare activitate pe teritoriul României de maximum 1 an de zile la un interval de minimum 5 ani, în urmatoarele situatii:
i) îsi desfasoara activitatea pe teritoriul României pe o perioada de pâna la 1 an de zile, la o persoana juridica din România, în baza unui contract comercial de prestari de servicii încheiat între persoana juridica din România si angajatorul strain al lucratorului detasat;
ii) îsi defasoara activitatea, ca urmare a deciziei de schimbare temporara a locului de munca emisa de catre o companie straina cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, la o reprezentanta, sucursala ori filiala a sa, aflata pe teritoriul României;
ii) îsi desfasoara activitatea la o societate comerciala, persoana juridica româna, al carei asociat/actionar este compania straina, cu acelasi obiect de activitate, daca nu este în raporturi de munca cu o alta persoana juridica româna.
g) personal înalt calificat - profesori universitari, cercetatori si personal stiintific care desfasoara în România o sarcina academica sau o activitate de cercetare în cadrul universitatilor, institutiilor de educatie sau cercetare, institutii din sistemul administratiei publice centrale½.
3. Alineatul (1) al articolului 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(1) Permisul de munca poate fi eliberat, la cerere, strainilor care îndeplinesc conditiile prevazute de legislatia româna cu privire la încadrarea în munca si care au aplicata pe documentele de trecere a frontierei viza de lunga sedere pentru angajare în munca½.
4. Dupa alineatul (1) al articolul 3 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
½(1^1) Viza de lunga sedere pentru angajare în munca se acorda strainului în baza avizului favorabil al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si al Autoritatii pentru straini ½.
5. La articolul 3, alineatul (2) dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
½e) strainilor detasati în baza vizei de lunga sedere pentru alte scopuri.½
6. Dupa alineatul (1) al articolului 4 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
½(1^1)Tipurile de permise de munca ce pot fi acordate strainilor sunt urmatoarele:
(a) Permis de munca de tip A (lucratori permanenti) da dreptul titularului sa fie încadrat în munca pe baza contractului individual de munca pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pâna la 12 luni la o singura persoana fizica sau juridica din România, ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din România a unei persoane juridice cu sediul în strainatate;
(b) Permis de munca de tip B (lucratori detasati) da dreptul titularului sa presteze munca în baza deciziei de detasare a unui angajator persoana juridica straina la un angajator persoana juridica din România ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din România a unei persoane juridice cu sediul în strainatate, pentru o perioada de cel mult 12 luni;
(c) Permis de munca de tip C (lucratori sezonieri) da dreptul titularului sa fie încadrat în munca pe teritoriul României pentru o perioada de cel mult 9 luni într-un interval de 12 luni, neputând fi prelungit în vederea ocuparii unui loc de munca de alta natura;
(d) Permis de munca de tip D (lucratori stagiari) da dreptul titularului sa fie încadrat în munca pe teritoriul României pentru o perioada de stagiu de cel mult 12 luni cu posibilitatea de prelungire pâna la obtinerea calificarii profesionale pentru care s-a organizat stagiul;
(e) Permis de munca de tip E (sportivi) da dreptul sportivilor profesionisti sa fie încadrati la un singur angajator român al carui obiect principal de activitate îl constituie desfasurarea de activitati sportive pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pâna la 12 luni.
(f) Permis de munca de tip F (nominal) - se elibereaza pentru activitati sezoniere strainului care a desfasurat anterior activitati în baza unui permis de munca de tip C, la acelasi angajator de pe teritoriul României si care a respectat obligatia de a parasi teritoriul României la expirarea duratei contractului de munca anterior, cu respectarea conditiilor impuse prin lege;
(g) Permis de munca de tip G (lucratori transfrontalieri) - da dreptul titularului sa fie încadrat în munca pe baza contractului individual de munca pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pâna la 12 luni la o singura persoana fizica sau juridica din România, ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din România a unei persoane juridice cu sediul în strainatate, în conditiile art. 2 lit. e).½
7. Alineatul (2) al articolului 4 se abroga.
8. Alineatul (3) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(3) În temeiul prevederilor acordurilor, conventiilor sau întelegerilor internationale la care România este parte, permisele de munca pot fi eliberate sau prelungite în conditiile si situatiile prevazute în mod expres de catre acestea.½
9. Alineatul (4) al articolului 4 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
½(4) Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, cu avizul ministrului administratiei si internelor, poate decide eliberarea în procedurã specialã a permisului de munca pentru persoanele care urmeaza sa desfasoare în România, în baza unui contract individual de munca, activitati cu influente majore asupra dezvoltarii economice a tarii, în conditiile achitarii de catre angajator a unui tarif de 2.000 Euro, daca fac dovada detinerii unei calificari, ce presupune studii superioare de lunga durata, în domeniul de interes, precum si lipsa antecedentelor penale.½
10. Alineatele (5) si (6) ale articolului 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
½(5) Prevederile alin. (4) sunt aplicabile cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European pâna la data aderarii la Uniunea Europeana.
(6) Litigiile în legatura cu refuzul acordarii avizului si a permisului de munca se solutioneaza potrivit prevederilor legii contenciosului administrativ.½
#PAGEBREAK#
11. Alineatul (1) al articolului 5 se abroga.
12. Literele e) si f) ale articolului 6 se abroga.
13. Litera g) a articolului 6 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
½g) strainii care desfasoara activitati didactice, stiintifice, artistice sau alte categorii de activitati specifice, cu caracter temporar, în institutii de profil din România, precum si personalul înalt calificat, în baza ordinului ministrului de resort.½
14. La articolul 6, dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
½i) strainii care sunt numiti sef de filiala sau reprezentanta pe teritoriul României a unei companii care are sediul în strainatate, în conformitate cu actele solicitate de legislatia româna în acest sens.½
15. Dupa articolul 6, se introduc doua articole noi, articolele (6^1) si (6^2), cu urmatorul cuprins:
½(6^1) Strainii care lucreaza pe teritoriul României vor depune la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca în termen de maxim 30 de zile de la începerea activitatii, copia contractului individual de munca, copia actului de detasare precum si a înscrisurilor eliberate de autoritatile prevazute la art. 6 lit. g) si h), dupa caz.
(6^2) Pot fi încadrati cu permis de munca tip A strainii a caror perioada de detasare înceteaza, în conformitate cu prevederile legale, în baza dreptului de sedere pentru alte scopuri, la angajatorul la care a fost detasat.½
16. Alineatul (2) al articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(2) În vederea elaborarii hotarârii Guvernului prevazute la alin. (1):
a) Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca transmite trimestrial Departamentului pentru Munca în Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei situatia statistica a permiselor de munca;
b) Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va pune la dispozitia departamentului prevãzut la lit. a) indicatorii statistici specifici domeniului sãu de activitate.½
17. Alineatul (1) al articolului 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(1) Strainii pot fi încadrati în munca pe teritoriul României la angajatori care functioneaza în mod legal, în urmatoarele conditii îndeplinite cumulativ:
a) locurile de munca vacante nu pot fi ocupate cu personal român;
b) îndeplinesc conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta în activitate si autorizare, solicitate de angajator si de legislatia în vigoare;
18. La articolul 8, alineatul (1), dupa litera b) se introduc patru noi litere, literele c), d), e), f), cu urmatorul cuprins:
½c) fac dovada faptului ca sunt apti din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva si nu au antecedente penale;
d) angajatorii au achitate la zi obligatiile catre bugetul public naþional;
e) se încadreazã în contingentul anual aprobat prin hotarâre de Guvern;
f) deþin un nivel minim de cunoaºtere a limbii române½.
19. Alineatul (3) al articolului 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(3) Prevederile alin. (1) lit. a), b) si f) nu se aplica cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, celorlalte categorii de straini prevazute la art. 3 alin. (2), precum si strainilor prevazuti in legi speciale ½
20. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
½(4) Prevederile alin. (1) lit. a) nu se aplica strainilor care îndeplinesc functia de administrator într-o societate comerciala cu participare straina, în situatia în care este o singura persoana numita în aceasta functie, daca strainul desfasoara activitatea în calitate de sportiv profesionist, în conditiile existentei unei recunoasteri internationale sau a unei dovezi ca a desfasurat activitate similara în alta tara, precum ºi pentru solicitanþii permisului de muncã de tip F.½
#PAGEBREAK#
21. Alineatul (1) al articolului 9 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
½(1) Accesul lucratorilor straini stagiari si sezonieri pe piata muncii este reglementat si prin acorduri, conventii sau întelegeri bilaterale, încheiate de România cu alte state.½
22. Alineatele (2) si (3) ale articolului 9 se abroga.
23. Alineatul (1) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(1) La eliberarea avizului si a permisului de munca, inclusiv la prelungirea acestuia din urma, titularul va plati un tarif în lei, al carui cuantum va fi stabilit prin Normele metodologice de aplicare a prezentei legi aprobate prin hotarâre de Guvern, urmând a fi actualizat anual.½
24. Alineatul (2) al articolului 10 se abroga.
25. Alineatul (3) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(3) Pentru acoperirea cheltuielilor legate de eliberarea avizului si a permisului de munca, inclusiv de prelungirea acestuia, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca va percepe titularului un comision de 2%, care se aplica asupra sumelor prevazute la alin. (1).½
26. Alineatul (1) al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½Incadrarea fara permis de munca sau mentinerea in munca a unui strain care nu are permis de munca valabil de catre o persoana fizica sau juridica din Romania, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 6, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 RON½
27. Dupa alineatul (1) al articolului 11 se introduce un alineat nou, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
½(2) Împiedicarea, în orice mod, de catre angajator, persoana fizica sau juridica, a organelor competente de a exercita atributiile de control, în limitele competentelor, precum si refuzul acestuia de a prezenta documentatia solicitata, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 9.000 RON.½
28. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(13) Sumele provenite din tarifele platite conform prevederilor art. 4 alin. (4), art. 10 alin. (1) si (3), precum si cele provenite din amenzile prevazute la art. 11 se fac venit la bugetul de stat.½
29. Alineatul (2) al articolului 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
½(2) Prevederile art. 6 lit. b) intra in vigoare de la data aderarii la Uniunea Europeana½
ART. II- Prezenta ordonanta intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1145/2004, se vor modifica si completa corespunzator, prin hotarâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. IV Legea 203/1999 privind permisele de muncã cu modificãrile ºi completãrile aduse prin prezenta ordonanþã, va fi republicatã ulterior aprobãrii ei de cãtre Parlament, în Monitorul Oficial al României, Partea I
Comentarii articol (0)