avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare strain rezident
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare strain rezident

Gasisem la un moment dat pe site urmatorul articol: www.avocatnet.ro/content/art... :

"Vor putea presta munca fara permis de munca la persoanele fizice si juridice din Romania strainii membri de familie ai cetatenilor romani. (Ordonanta Guvernului nr. 49 din 30 august 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca)"

Mai este valabil ce scrie aici?
Mai precis ma intereseaza cum se procedeaza pentru a angaja cu contract de munca un strain ce poseda carte de rezidenta (casatorit fiiind cu cet. roman).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lisu , utilizator 17:37, 23 Octombrie 2007
Legea 203/1999 privind permisele de munca a fost abrogata de O.U.G. 56 din 20 iunie 2007
privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei. Aceasta ordonanta e in vigoare, dar poate fi inca modificata prin legea de aprobare (stiu, suna ilogic, dar cam asa e "sistemul" nostru).

Puteti gasi textul ordonantei (si raspunsul la problema) la [ link extern ] ).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2007
klewos, utilizator
Multumesc mult, a_k !

am citit ORDONANTA DE URGENTA nr. 56 din 20 iunie 2007
privind încadrarea în munca şi detasarea străinilor pe teritoriul României
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 424 din 26 iunie 2007
,
si m-am lamurit care este raspunsul la problema (art. 24).

ART. 24
(1) Angajatorul care are încadrat în munca un străin căruia nu îi este necesară autorizaţia de munca are obligaţia de a comunica Oficiului Roman pentru Imigrari copia contractului individual de munca, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor care atesta apartenenţa la una dintre categoriile prevăzute la art. 5 lit. g) şi h), după caz.
(2) Angajatorul prevăzut la alin. (1) are obligaţia de a comunica Oficiului Roman pentru Imigrari, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de munca încheiat cu strainul căruia nu îi este necesară autorizaţia de munca ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.


:-/ In cazul acesta cum ramane cu art. 3? Mai trebuie luat in considerare sau nu? :-/

ART. 3
(1) Străinii pot fi încadraţi în munca pe teritoriul României la angajatori care funcţionează în mod legal, cu îndeplinirea cumulativa a următoarelor condiţii:
a) locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetăţeni romani, ai altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, precum şi de rezidenţi permanenţi pe teritoriul României;
b) îndeplinesc condiţiile speciale de pregătire profesională, experienta în activitate şi autorizare, solicitate de angajator potrivit legislaţiei în vigoare;
c) fac dovada faptului ca sunt apţi din punct de vedere medical sa desfăşoare activitatea respectiva şi nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează sa o desfăşoare pe teritoriul României;
d) se încadrează în contingentul anual aprobat prin hotărâre a Guvernului;
e) angajatorii au achitate la zi obligaţiile către bugetul de stat.
(2) Prevederile alin. (1) lit. a) nu se aplica străinilor care îndeplinesc funcţia de administrator într-o societate comercială cu participare străină, în situaţia în care este o singura persoana numita în aceasta funcţie, dacă strainul desfăşoară activitatea în calitate de sportiv profesionist, în condiţiile existenţei unei dovezi ca a desfăşurat activitate similară în alta ţara, solicitanţilor autorizaţiei pentru munca nominală, pentru lucrătorii transfrontalieri, precum şi străinilor posesori ai unui permis de şedere în scop de studii.



ART. 5
Pot fi încadraţi în munca sau, după caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din România, fără autorizaţie de munca, următoarele categorii:
g) străinii membri de familie ai cetăţenilor romani;
h) străinii angajaţi ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau în unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, detasati în România, cu condiţia prezentării permisului de şedere din acel stat.

Condiţiile enumerate la articolul 3 trebuie îndeplinite.

Înlesnirile prevăzute de articolele 5 (cazul de la litera g, cred) şi 24 se referă numai la autorizaţia de muncă (mai precis, la faptul că aceasta nu este cerută anumitor categorii de persoane).

Oricum, va trebui să rezolvaţi procedura la oficiul pentru imigrări (pagina web a oficiului e: [ link extern ] >
multumesc inca o data! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de munca claudia elena claudia elena Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Am o cunostiinta care este de cetatenie straina care ar dori sa obtina AUTORIZATIE DE MUNCA si dupa aceea ... (vezi toată discuția)
Conditii in care cetatenii straini se pot angaja catacata602 catacata602 se pot angaja cetatenii statelorb non ue in romania si dak da stie cineva vreo firma care angajeaza cetatenii straini? (vezi toată discuția)
Contract de munca cetatean american cu viza de sedere angajat angajat unde pot gasi in codul muncii specificate informatii despre incadrarea in munca cu contract a unui cetatean american cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei ... (vezi toată discuția)