Femeile ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare într-o nouă situaţie, conform unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a senatorilor.
Mai exact, femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme, potrivit proiectului. Totuşi, regula se va aplica doar în măsura în care femeile au realizat stagiul complet de cotizare.
Senatul este prima camera sesizată, astfel încăt propunerea legislativa va avea nevoie şi de votul final al deputaţilor pentru a se aplica.
Detalii AICI.
Recuperatorii de creanţe vor fi obligaţi să ceară datornicilor o sumă maximă ce nu va putea depăşi dublul sumei plătite băncilor pentru cumpărarea debitelor.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de act normativ adoptat recent de senatori, cei care doresc să vină astfel în sprijinul românilor care au acumulat datorii. Documentul nu este însă susţinut de Guvern.
Informaţii despre subiect în acest articol.
ANAF a transmis un avertisment către societăţile care nu şi-au depus în termenul legal situaţiile financiare la 31 decembrie 2014, precizând că riscă dizolvarea dacă nu-şi respectă obligaţia în cel mult 15 zile de la comunicare, însemnând nu mai târziu de 22 octombrie.
Mai multe informatii, AICI.
Persoanele care obțin venituri din chirii, dar dețin totodată o asigurare socială de sănătate în alt stat membru al UE sau care locuiesc într-un stat cu care România nu a semnat un acord în ceea ce privește sistemele de securitate socială și sunt astfel exceptate de la plata CASS pe teritoriul țării noastre, vor depune un nou formular la Fisc.
Concret, este vorba despre formularul 602 - Declarația pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, prevazut într-un proiect de ordin al ANAF.
Citiţi aici mai multe detalii despre persoanele exceptate de la plata CASS.
Contribuabilii care îşi vor achita până la 31 martie 2016 obligaţiile principale de plată înregistrate până la 30 septembrie 2015 vor fi scutiţi de la plata penalităţilor de întârziere, potrivit unui proiect de act normativ adoptat în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului.
In plus, potrivit Proiectului de OUG, contribuabilii vor putea beneficia şi de anularea de la plată a unei părţi din dobânzi.
Aflaţi aici în ce condiţii se vor aplica facilităţile fiscale.
Pe viitor, casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic, stabileşte un act normativ aprobat recent de parlamentari.
Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai trebuie promulgat de preşedintele Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.
Trecerea la noile case de marcat se va realiza etapizat, iar firmele care nu se vor conforma noilor dispoziţii vor risca amenzi de 9.000 de lei.
Detalii AICI.
Datele de trafic ale abonaților, pe care le păstrează în prezent operatorii de telefonie și internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.
Documentul mai stabilește în acelasi timp și că aceste informații vor fi accesate doar în baza unei autorizări judecătorești.
Toate detalii despre acest subiect, aici.
Regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei ar putea fi schimbate de la 1 iulie 2017, conform unui proiect de act normativ lansat de Ministerul Muncii.
Mai exact, autorităţile vor să reunească aceste trei ajutoare într-unul singur: venitul minim de inserţie, un beneficiu ce va putea fi acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate, cu scopul de a preveni şi a combate sărăcia şi riscul de excluziune socială.
Detalii aici.
Persoanele care vor să-şi cumpere maşini pur electrice sau electrice hibride pot primi de la stat un ecotichet în valoare de până la 20.000 de lei.
Într-un act normativ apărut marţi, Ministerul Mediului stabileşte noile reguli în baza cărora se vor putea obţine banii pentru achiziţionarea maşinilor nepoluante şi eficiente energetic.
Găsiţi aici condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care solicită ecotichetul.
Cadrele didactice ar putea primi statutul unei autorităţi publice, asemănător poliţiştilor, astfel încât elevii sau părinţii care vor ameninţa sau agresa profesori să primească pedepse cu închisoarea majorate.
Dacă propunerea legislativă va trece de Parlament şi îşi va produce efectele, toate persoanele care vor ameninţa, lovi sau săvârşi alte acte de violenţă împotriva cadrelor didactice vor primi o pedeapsă majorată cu o treime faţă de pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
Detalii în acest articol.
Un proiect de modificare a Codului penal, aflat în consultare publică la Senat, propune reintroducerea pedepsei cu închisoarea pentru persoanele care manifestă dispreț pentru însemnele naționale, fie că vorbim de drapelul, stema sau imnul României.
Noul proiect prevede ca fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României să fie pedepsită cu închisoare de la unu la trei ani, în timp ce fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la şase luni la doi ani.
Totuşi, pentru a se aplica, documentul trebuie să treacă atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor, ca for decizional.
Puteţi citi aici mai multe informaţii despre acest subiect.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat vineri un proiect de act normativ ce stabileşte serviciile medicale de care vor putea beneficia cetăţenii în baza pachetului minimal şi pachetului de bază.
Din acest material puteţi afla ce servicii medicale vor putea fi acordate în sistemul sanitar autohton, în perioada 2016-2017, persoanelor asigurate şi neasigurate.
Comentarii articol (0)