Analiştii de KeysFin au realizat zilele acestea un studiu, pe baza informaţiilor culese din barometrul privind starea business-ului românesc, în urma căruia au constatat existenţa, în prezent în ţara noastră, a aproximativ 116.000 de firme care fac afaceri fără a avea măcar un angajat.
Aşa se face că cea mai profitabilă companie fără salariaţi, care activează în domeniul construcţiilor, a realizat în 2014 un profit net de 17,3 milioane de lei. De altfel, conform analizei specialiştilor de la KeysFin, cele mai multe firme fără angajaţi, care desfăşoară activităţi economice extrem de rentabile, sunt din Bucureşti şi activează în domeniul construcţiilor.
“Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcţiilor, care angajează diverse lucrări şi pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrelă, aşa explicându-se şi faptul că nu au declarat angajaţi”, au explicat analiştii KeysFin.
Aceştia au arătat că cele peste 100 de mii de firme fără angajaţi existente, multe dintre ele având sediile în apartamente şi garsoniere, pot fi împărţite în trei clase distincte, după cum urmează:
- firme care funcţionează ca "afaceri la purtător";
- firme care lucrează cu colaboratori externi;
- firme care preferă să angajeze la negru.
“Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat specialişii de la KeysFin, companie ce oferă servicii de business information şi credit management firmelor care doresc să dezvolte un business pe piaţa românească.
Cele mai multe firme fără angajaţi, în domeniul comerţului
Dacă cele mai profitabile afaceri fără salariaţi se dovedesc a fi cele din domeniul construcţiilor, cele mai multe astfel de firme, care nu au declarat nici un angajat, provin din zona turismului (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%).
Iată şi cum arată distribuţia întreprinderilor fără salariaţi/nedeclaraţi pe sectoare de activitate, în perioada 2013-2014, un grafic care confirmă practic paradoxurile întâlnite în economia româneasca:
Aceiaşi analişti au mai arătat că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat în timpul apogeului crizei economice, în 2012, atunci când business-ul firmelor fără angajaţi reprezenta 5,25% din cifra de afaceri la nivel naţional.
Anul trecut, potrivit datelor statistice, firmele fără angajaţi au realizat afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1063 miliarde lei, un procent aflat într-o uşoară scădere, comparativ cu anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără salariaţi a fost de 43,9 miliarde lei.