Plățile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 7% față de 2009, însă au scăzut cu aproape 30% față de vârful atins în 2014, ajungând la 86 miliarde de lei în 2018. Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin este de părere că relațiile de business sunt o parte vitală pentru o afacere, antreprenorii români bazându-se mai mult pe încredere decât pe o verificare temeinică a activității partenerilor de afaceri.
Conform studiului realizat, în România există aproximativ 620 de mii de microîntreprinderi nefinanciare, iar cele mai multe dintre acestea activează în domeniile comerț, activități profesionale și construcții. În privința sectoarelor din economie, cele mai mari termene de plată le au construcțiile, pe când cele mai mici se găsesc la comerț, HORECA și sănătate.
Business-urile românești primesc credite
În ciuda restanțelor acumulate, băncile acordă totuși credite business-urilor românești. Potrivit datelor BNR menționate de cei de la KeysFin, în primele nouă luni din 2019, creditele acordate companiilor locale au crescut cu 7% față de decembrie 2018, ajungând la peste 227 miliarde de lei.
Criza de personal
În studiul mai sus menționat se precizează că pe langă problemele economice, în ultimii zece ani, România a înregistrat o lipsă acută de personal. Astfel, mediul privat a pierdut aproximativ 300 mii de angajați, în cazul microîntreprinderilor, angajații fiind supliniți de antreprenori.
„Lipsa angajaților este o realitate de zi cu zi a mediului privat din România. Dacă, în cazul companiilor mari și medii, această lipsă nu este una cauzată de o alegere proprie, în cazul microîntreprinderilor, angajații sunt supliniți de antreprenori”, a menționat Roxana Popescu.
Cei mai mulți români care lucrează pentru companii locale sunt angajați în industria prelucrătoare, însumând aproximativ 1 milion. Urmează comerțul cu 822,6 mii de angajați, transportul și depozitarea cu 355 mii de angajați. Pe ultimele locuri se află construcțiile cu 319 mii de angajați și serviciile administrative și suport cu 275 mii de angajați.