Ce alimente s-au ieftinit cel mai mult după reducerea TVA, informează romanialibera.ro.
Scăderea TVA a condus la scăderea prețurilor alimentelor, cele mai vizibile rezultate fiind la produsele de bază, dar și la mezeluri și carne proaspătă, conform unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights.
Făina, uleiul și zahărul sunt produsele de bază al căror preț a scăzut cel mai mult odată cu reducerea TVA la alimente. Acestea au fost urmate de carne (mezeluri și carne proaspătă), de lactate și brânzeturi și de apă îmbuteliată și băuturi non-alcoolice.
România, pe locul 2 în UE privind riscul de sărăcie şi excluziune socială, anunţă capital.ro.
România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte riscul de sărăcie şi excluziune socială, se arată într-un raport al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi UNICEF România, scrie Agerpres.
Astfel, 40% din populaţia României se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, 48,5% este rata de sărăcie a copiilor şi 17,7% este rata de sărăcie la populaţia încadrată în muncă. De asemenea, 28,9% reprezintă populaţia afectată de privare materială severă.
FMI avertizează: Deficitul bugetar va ajunge la 3% din PIB în 2016 din cauza reducerilor de taxe şi a majorărilor de salarii anunţate, scrie adevarul.ro.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016 şi peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate.
"După mai mulţi ani de consolidare fiscală, deficitul fiscal este prognozat a creşte considerabil pe fondul reducerilor consistente de impozite şi taxe şi al majorărilor salariale. Pentru acest an, bugetul este construit astfel încât să se realizeze ţinta de deficit de 1,9% din PIB datorită realizărilor bune pe partea de venituri şi execuţiei sub aşteptări a bugetului de capital, existând deci spaţiu pentru a se onora înainte de termen unele dintre obligaţiile aferente anului 2016. Pentru anii 2016 şi 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate — o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale — vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 şi peste acest nivel în 2017 dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital", se arată într-un comunicat semnat de şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.
Comentarii articol (0)