Ordinul ANAF nr. 3250/2015, care modifică și completează Ordinul președintelui ANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 905 din 7 decembrie 2015.
Conform Ordinului 3250/2015, formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit” va fi completat anual de o nouă categorie de contribuabili.
Vorbim aici despre persoanele nerezidente în România, dar rezidente într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European.
Ordonanța de urgență nr. 6/2015 pentru modificarea Codului fiscal a aliniat, de la 1 iunie 2015, tratamentul fiscal al veniturilor din dobânzi și din activități independente ale unor persoane nerezidente în România, cu tratamentul fiscal corespunzător contribuabililor rezidenți în România. Astfel, persoanele juridice rezidente într-un stat membru UE sau al Spațiului Economic European cu care România a încheiat o convenție pentru evitarea dublei impuneri, care obțin din România venituri din dobânzi, pot opta pentru regularizarea impozitului reținut la sursă.
Fiscul va considera, în cazul nerezidenților, impozitul inițial reținut la sursă drept o plată anticipată în contul impozitului pe profit datorat statului.
Până la data modificării Codului fiscal, în cazul persoanelor juridice nerezidente, calculul impozitului cu reținere la sursă se făcea asupra venitului brut obținut, iar deducerea costurilor aferente obținerii veniturilor nu era posibilă.
Ce modificări au apărut în declarația 101
Declarația 101, care până acum trebuia completată și depusă anual de către plătitorii de impozit pe profit, va fi completată, conform Ordinului emis de ANAF, și de către persoanele juridice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România. Alături de acest document, persoanele nerezidente în România vor trebui să depună și un certificat de rezidență fiscală.
„În această situație, se bifează rubrica “Opțiunea privind regularizarea impozitului, potrivit art.116^ 1 din Legea nr.571/2003”, prevăzută de formular.”, se arată în Ordinul ANAF.
Persoanele nerezidente în România vor completa anul în care au fost realizate veniturile pentru care solicită regularizarea impozitului reținut. Apoi, vor declara impozitul reținut la sursă care constituie plată anticipată în contul impozitului pe profit.
Aceste noi prevederi vor fi aplicate pentru veniturile realizate începând cu data de 1 iunie 2015.
Bine de știut! Formularul 101 se completează de către plătitorii de impozit pe profit și se depune anual, până pe data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Organizațiile nonprofit și cei care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură au obligația să depună declarația 101 până pe 25 februarie.