Oglindă a standardului profesional, mașina a fost achiziționată la început, în anii 90, cu “banii jos”. A venit apoi moda leasingului financiar, care oferă anumite avantaje față de costisitoarea achiziție cu “banii jos”. Dar moda se schimbă, nu-i așa? La fel se întâmplă și cu modul în care folosim autovehiculele. Din ce în ce mai multe firme mici, antreprenori și liber profesioniști din Occident aleg acum leasingul operațional pentru finanțarea și administrarea mașinii de serviciu. Iar trendul a prins rădăcini și în România.
Beneficiile leasingului operațional
Am avea nevoie de multă imaginație ca să ne închipuim cum ar arăta economia dacă toate firmele, indiferent de mărimea lor și de specificul activității, ar avea avocați angajați permanent. Probabil că salariații departamentelor respective ar șoma în cea mai mare parte a anului, iar când ar apărea un caz în care aceștia nu sunt specializați, cum ar fi un litigiu transfrontalier, firma ar fi nevoită să angajeze un avocat specializat. Cum o astfel de strategie nu este eficientă, firmele apelează la casele de avocatură pentru nevoi specifice. Cu alte cuvinte, și-au externalizat nevoile de consultanță către profesioniști.
Aceeași logică de business se aplică tot mai des și altor activități care nu au legătură directă cu afacerea de bază, precum serviciile IT sau cele de curățenie. Iar acum, micii antreprenori pot externaliza și serviciile de transport și mobilitate, cu beneficii concrete și imediate pentru afacerea lor.
Leasingul operațional garantează costuri previzibile cu flota auto și preia activitățile birocratice precum înregistrarea autoturismului sau plata taxelor.
Practic, prin leasing operațional, o mică firmă sau un antreprenor, poate să apeleze la o societate specializată pentru a obține mașinile de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea.
Acest produs îi oferă companiei posibilitatea de a achita o rată ce reflectă în mod obiectiv utilizarea mașinii, aceasta fiind calculată în funcție de rulajul anual și de durata contractului. De exemplu, dacă este convenit prin contract un rulaj de 30.000 de kilometri pe an, iar distanța efectiv parcursă într-un an este de numai 25.000 de kilometri, rata este recalculată luând în calcul kilometrii neutilizați. Astfel, antreprenorul va plăti mai puțin pentru uzura mașinii și deci o rată lunară mai mică.
Acest lucru este diferit față de leasingul financiar, unde rata lunară nu are legătură cu gradul de utilizare al autovehiculului.
Antreprenorul plătește astfel doar pentru ceea ce utilizează, iar la finalul contractului returnează mașinile fără a-și mai asuma riscul de revânzare, spre deosebire de situația unui leasing financiar, când mașinile sunt păstrate la încheierea contractului. De avantajele leasingului operațional au beneficiat în special companiile cu flote extinse de autovehicule, dar tendința este ca aceste servicii să fie din ce în ce mai avantajoase și pentru micii antreprenori.
Ofertă specială pentru mobilitate deplină
Dacă vreți ca noul an să vă prindă cu o imagine de business “fresh”, într-o nouă mașină, puteți profita acum de LasePlan SuperDeals. Puteți alege din stoc direct de la dealer un model care vă reprezintă și puteți pleca în vacanță la schi fără griji. Nu plătiți niciun avans și primiți tichete de carburant în valoare de 1.000 de lei (inclusiv TVA) pentru mobilitate nestingherită până la sfârșitul anului!
Găsiți detalii despre oferta specială aici.
Comentarii articol (0)