A doua modificare a noului Cod fiscal, despăgubirile la care au dreptul membrii familiei şoferului vinovat de un accident rutier, regulile pentru impozitarea veniturilor din activităţi independente, noul număr de urgenţă 113 şi deducerea TVA-ului pentru tranzacţiile cu firmele devenite ulterior inactive sunt doar câteva dintre subiectele tratate de AvocatNet.ro în această săptămână. Vă invităm să citiţi în articolul de faţă un scurt sumar al ştirilor importante din ultimele zile.
Intrarea în vigoare a noului Cod fiscal va aduce o serie întreagă de noutăţi în privinţa impozitării veniturilor obţinute din activităţile independente.
Prevederile aplicabile de la 1 ianuarie 2016 vizează persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele care obţin venituri din cedarea drepturilor de autor şi profesiile liberale.
Mai multe informaţii găsiţi aici.
Executivul a aprobat marţi a doua modificare a noului Cod fiscal prin ordonanţă de urgenţă.
Astfel, printre noutăţile care vor fi introduse în acest act normativ se numără majorarea plafonului pentru microîntreprinderi, scăderea impozitului pe dividende şi scăderea TVA-ului la apă.
Începând de luni, numărul unic 113, pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenţă ale persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, este funcţional.
Persoanele cu dizabilităţi îl pot folosi doar după ce îşi înregistrează numărul de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.
De anul viitor, veniturile obţinute în baza contractelor civile nu vor mai fi încadrate în categoria veniturilor din activităţi independente.
Totuşi, până la stabilirea normelor pentru aplicarea noului Cod fiscal, nu este clar în ce categorie vor fi încadrate acestea, varianta probabilă fiind veniturile din alte surse.
Mai multe informaţii sunt disponibile aici.
Printr-o decizie referitoare la un recurs în interesul legii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit ce despăgubiri pot cere membrii familiei unui şofer vinovat de producerea unui accident.
Mai exact, soţul/soţia ori persoanele care se află în întreţinerea proprietarului/şoferului vinovat pot cere despăgubiri doar pentru vătămările lor corporale.
Senatorii au votat un proiect de lege care prevede că persoanele fizice care au făcut credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat.
Astfel, debitorii vor scăpa, practic, de toate datoriile pe care le au faţă de creditor, în baza contractului încheiat cu acesta.
Aici găsiţi mai multe despre subiect.
Autorităţile fiscale sunt obligate să deducă TVA-ul şi pentru tranzacţiile încheiate cu partenerii de afaceri inactivi din punct de vedere fiscal.
Aşa a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene într-o cauză ce vizează Fiscul polonez, însă hotărârea este valabilă pentru toate statele membre UE, deci şi pentru România.
Articolul în care a fost tratat subiectul este aici.
Şoferii pot fi sancţionaţi cu suspendarea permisului auto pentru mai multe fapte de natură contravenţională, precum şi pentru cumulul de puncte de penalizare.
Toate situaţiile în care poliţia poate decide suspendarea pe timp limitat a exercitării dreptului de a conduce maşini pot fi găsite în
acest articol.
Noul Cod fiscal dispune, printre altele, că taxele și impozitele locale vor fi indexate anual din 2016.
În momentul de faţă, legislaţia fiscală impune indexarea doar o dată la trei ani.
Deputaţii au decis, prin vot final, adoptarea propunerii legislative care va oferi românilor din străinătate posibilitatea de a vota prin corespondenţă la alegeri.
Deocamdată, votul prin corespondenţă va fi disponibil doar pentru alegerile parlamentare, însă autorităţile vor să extindă măsura, în următorii ani, şi pentru alegerile prezidenţiale.
Toate detaliile despre subiect pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)