Săptămâna aceasta am continuat demersul început înainte de Crăciun şi v-am prezentat un al doilea calup (de data asta mai mare) al principalelor noutăţi legislative introduse în 2015. Iată un mic rezumat al acestora.
Cele mai importante noutăţi ce vizează firmele au fost împărţite de AvocatNet.ro în două articole separate: cele care deja se aplică din 2015 şi cele care se aplică din 2016.
Dacă în primul articol sunt amintite subiecte precum interzicerea activităţilor publice în clădirile cu risc seismic, eliminarea obligativităţii folosirii ştampilei şi plafonarea plăţilor şi încasărilor în numerar, în al doilea se poate citi despre impozitarea sediilor, inspecţia fiscală şi reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%.
Informaţii mai multe sunt aici şi aici.
2015 a adus atât suspendarea anumitor prevederi legislative considerate neconstituţionale, cât şi o serie de clarificări utile aplicabile la nivelul întregii Uniuni Europene.
Curtea Constituţională s-a pronunţat, printre altele, asupra reţinerii de impozite şi contribuţii de la angajaţi şi nevirarea acestora către stat, suspendarea contractului de muncă la formularea plângerii penale împotriva salariatului, obligaţia firmelor de a fi reprezentate la recurs de un avocat şi accesul autorităţilor, fără mandat judecătoresc, la datele deţinute de firme.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a lămurit aspecte precum deducerea TVA-ului pentru tranzacţiile cu firmele devenite ulterior inactive, deplasările salariaţilor fără punct de lucru fix de acasă la primul client şi de la ultimul client acasă, defectele produselor şi conducerea pe teritoriul altor state membre UE în caz de inaptitudine.
Peste un milion de salariaţi din sectorul public şi sectorul privat vor beneficia, de la 1 mai 2016, de creşterea salariului minim brut.
Concret, salariul minim va fi majorat în primăvară de la 1.050 la 1.250 de lei.
Informaţii suplimentare sunt aici.
Autorităţile au avut în vedere şi drepturile salariaţilor atunci când au operat modificări legislative în cursul anului 2015.
Astfel, printre altele, plata indemnizaţiei pentru concediul medical nu mai este condiţionată de prezenţa salariaţilor la domiciliu, concediul medical nu mai afectează durata concediului anual de odihnă şi părinţii pot beneficia, în sfârşit, de ziua liberă pentru a-şi duce copilul la medic.
Informaţii mai multe, aici.
2015 n-a dus lipsă nici de noutăţi legislative pe zona contabilităţii, unele apărând chiar pe final de an.
Aşadar, puteţi citi
aici despre subiecte precum modificările la Legea contabilităţii, contabilitatea în partidă simplă şi regimul de declarare derogatoriu.
Persoanele fizice şi cele juridice pot fi sancţionate, de anul trecut, cu noi amenzi.
Printre acestea se numără cele pentru neanunţarea autorităţilor despre activităţile artistice contra-cost ale copiilor, neangajarea dirigintelui de şantier la construirea casei, desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic, păcălirea consumatorilor şi necolectarea selectivă a deşeurilor.
Aici sunt mai multe informaţii.
Noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală au schimbat de la 1 ianuarie o serie întreagă de aspecte referitoare la impozitare, contribuţii sociale şi taxa pe valoarea adăugată.
Acestea afectează atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice şi pot fi găsite
aici şi
aici.
Pe deasupra, Guvernul a stabilit săptămâna asta
normele pentru aplicarea noului Cod fiscal, despre care puteţi citi
aici.
Comentarii articol (0)