Legea 249/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 30 octombrie 2015 și a intrat în vigoare în aceeași zi. Pe lângă amenzile prevăzute în cazul în care colectarea deșeurilor de ambalaje nu are loc în mod selectiv, actul normativ aduce clarificări și în ceea ce privește obligativitatea păstrării cutiei originale în care a fost livrat/cumpărat un anumit produs.
„Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, se arată în actul normativ intrat în vigoare în 30 octombrie.
Cu alte cuvinte, în cazul în care un operator economic condiționează repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanție pe baza existenței ambalajului original al acestuia, cumpărătorul poate face plângere la Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului. În urma verificărilor ANPC, comerciantul poate primi o amendă cuprinsă între 15.000 și 25.000 de lei.
Important! ANPC nu intervine decât pentru persoane fizice, persoanele juridice, incluzând aici și PFA-urile, fiind nevoite să apeleze la justiție, scrie reduceri.co. Acestea din urmă sunt sfătuite să respecte prevederile din certificatul de garanție, care menționează de obicei condițiile de acordare și refuzare a cererii de reparatie pe garanție.
Ce documente sunt obligatorii la prezentarea la service
Chiar dacă nu mai este obligatorie păstrarea ambalajului original, există alte două documente care nu trebuie să lipsească niciunei persoane care se prezintă la service.
Legislația românească stipulează că, pentru acordarea garanției, o persoană are nevoie doar de certificatul de garanție și de factură. De menționat că pe factură trebuie să fie lizibile datele de identificare ale vânzătorului. Nu aveți nevoie nici de accesoriile originale ale produsului.
ANPC era de altă părere în 2009
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a răspuns, în urmă cu 6 ani, unei solicitări AvocatNet.ro, în care explica faptul că producătorul sau vânzătorul putea menționa obligativitatea păstrării ambalajului original în certificatul de garanție al unui produs.
„Producătorul, în condițiile unui echipament sensibil la trepidații sau vibrații, așa cum sunt, de exemplu, produsele din domeniul IT, receptoarele media și altele asemenea, garantează bună funcționarea a echipamentului respectiv numai în condițiile evitării șocurilor mecanice, trepidațiilor, vibrațiilor.”, ne-au răspuns cei de la ANPC.
Totodată, în răspunsul primit, ANPC arăta că aceste condiții de manipulare, transport, depozitare sunt impuse prin proiectul tehnic al produsului și că este bine cunoscut că ambalajele acestor produse au pe lângă carcasă propriu-zisă și diverse compensatoare confecționate după formă și dimensiunile produselor sau subansamblelor acestor produse. Aceste compensatoare sunt confecționate din materiale care au o mare capacitate de a prelua/absorbi șocurile, trepidațiile și vibrațiile ce se produc în mod normal în timpul manipulării, transportului și depozitării (polistiren expandat, polietilenă sub formă de foi cu sfere/bule umplute cu aer și altele asemenea).
Comentarii articol (11)