Senatorii au respins marţi proiectul de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de "ţigani" a persoanelor de etnie romă. Totuşi, documentul urmează să ajungă pe masa deputaţilor, cei care vor oferi votul decisiv asupra acestui document.
Astfel, Camera Deputaţilor va decide dacă aprobă sau nu modificarea propusă de cei doi deputaţi independenţi, iniţiatori ai propunerii legislative.
Până atunci, haideţi să aducem în discuţie câteva argumentre pro pentru folosirea denumirii de ţigan, şi câteva argumente care să susţină utilizarea termenului rom.
Argumente pentru folosirea cuvântului "ţigan", "ţigănesc" şi derivatele:
1. Iniţiatorii proiectului de act normativ, cei care doresc ca toate documentele şi denumirile oficiale din ţara noastră să folosească "ţigan", "tigănesc" şi derivatele lor în loc de "rom", "rrom" sau "romani", explică faptul că o astfel de modificare ar duce la evitatea confuziei ce are loc în străinătate între denumirea de român şi cea de "rom". Bogdan Diaconu şi Virgil Guran, cei doi deputaţi independenţi ce au lansat proiectul, explicau în expunerea de motive anexată documentului că media occidentală exploatează la maximum confuzia creată între români şi romi, denigrând astfel imaginea României peste hotare şi transformându-i pe cetăţenii români din diaspora într-o categorie adesea respinsă de societate.
2. Totodată, din cauza acceptării oficiale a termenului de rom, România a fost nevoită să îşi schimbe abrevierea internaţională din ROM în ROU, pentru a evita astfel confuzia descrisă mai sus. Iniţiatorii propunerii legislative au precizat că este de altfel o premieră internaţională, ca un stat să îşi schimbe abrevierea denumirii pe motiv că i-a acordat unei minorităţi o denumire asemănătoare cu a sa.
Argumente pentru folosirea termenului de "rom" sau "rrom":
1. După cum spuneam la începutul articolului, Senatul a respins documentul, asta după ce proiectul de lege primise avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minorităţi. Membrii acestei comisii au explicat decizia făcând referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care în documentele internaţionale a început să fie folosit predominant termenul de "rrom". În plus, trecerea la denumirea de rom/rrom a fost asumată de ţara noastră încă din 2000, printr-un memorandum al ministrului de externe de atunci, Petre Roman.
2. Potrivit mai multor surse, inclusiv cetăţeni de etnie rromă care au comentat pe pagina de Facebook a AvocatNet.ro, rromii chiar îşi spun altfel în limba proprie, fiind un termen utilizat dintotdeauna de către persoanele aparţinând acestei minorităţi. În plus, termenul rrom are origini foarte vechi, iar cuvântul ţigan nu există în limba celor de etnie rromă. De asemenea, termenul de ţigan poate fi considerat un exonim, adică numele sub care este recunoscut grupul etnic de către români, dar care nu este folosit şi de rromi.
Voi, cititorii noştri, ce părere aveţi? Aţi fi de acord cu revenirea la denumirea de ţigan? Sau consideraţi că termenul rom este cel potrivit atunci când facem referire la o persoană aparţinând acestei etnii?
Comentarii articol (36)