Camera Deputaților a respins marți proiectul de lege înaintat în 2015 privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă ", după ce Senatul, prima cameră sesizată, l-a respins la finele anului trecut. Procedura legislativă privind acest proiect de lege a încetat definitiv, conform prevederilor legale, prin respingerea proiectului de către Camera Deputaților, ca for decizional.
Inițiatorii proiectului, Bogdan Diaconu și Virgil Guran, ambii deputați independenți, își doreau ca toate documentele și denumirile oficiale din țara noastră să folosească "țigan", "țigănesc" și derivatele lor în loc de "rom", "rrom" sau "romani".
Modificarea ar fi dus, conform expunerii de motive a proiectului, la evitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român și cea de "rom". Inițiatorii considerau că România și-a schimbat abrevierea internațională "ROM" în "ROU" tocmai pentru a nu lăsa loc interpretărilor în acest sens.
"Sunt conștient că acest proiect va naște multe controverse, dar trebuie să ținem cont de felul în care românii din străinătate au de suferit în urma confuziei dintre romi și români. Am primit mii de solicitări să pun capăt acestei confuzii care ne-a afectat teribil în ultimii ani”, scria Bogdan Diaconu pe blogul personal la momentul depunerii proiectului legislativ.
Trecerea oficială la denumirea de "rom/rrom" a fost asumată de România printr-un memorandum al ministrului de externe Petre Roman, în anul 2000.
Atenție! Proiectul de lege NU se poate aplica. Parcursul legislativ al acestuia a încetat în urma votului negativ al Camerei decizionale.
Comentarii articol (18)