Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția și desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 din 2 noiembrie 2015.
- Parlamentarii au stabilit în 2015 un nou cadru legislativ pentru alegerile locale (Legea nr. 115/2015) şi alegerile parlamentare (Legea nr. 208/2015). Cu această ocazie a fost introdusă obligaţia folosirii unui sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
- Astfel, pentru ca prevederile să poată fi puse în practică începând cu alegerile din 2016, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a emis normele metodologice privind funcţionarea sistemului. Acestea sunt incluse în Hotărârea AEP nr. 9/2015
- Înainte de a vota, alegătorii vor prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea codului numeric personal (CNP) în sistemul informatic.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 2 noiembrie 2015
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2015 privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 817 din 3 noiembrie 2015.
- Printre cele mai importante noutăţi prevăzute de actul normativ se numără scăderea impozitului pe dividende la 5% din 2016, nu din 2017 cum era stabilit inițial, un nou regim fiscal aplicabil microîntreprinderilor şi mărirea plafonului pentru acestea, scăderea TVA la apă de la 24% la 9%, dar şi încadrarea unităţilor din învăţământul preuniversitar particulare în categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 1 ianuarie 2016
Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 813 din 2 noiembrie 2015.
- Copiii care provin din familii fără posibilități și care vor frecventa zilnic grădinița vor primi un stimulent educațional, potrivit unui act normativ publicat luni în Monitorul Oficial și ale cărui prevederi vor intră în vigoare de la anul. Astfel, pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a cumpăra mâncare, haine și rechizite.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 31 ianuarie 2016
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 15/2015, prin care s-a stabilit că profesia de avocat poate fi exercitată doar de membrii barourilor UNBR, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 816 din 3 noiembrie 2015.
- Prin recursul în interesul legii admis de judecători s-a stabilit că persoanele care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în entităţi nerecunoscute de lege săvârşesc o infracţiune.
- Persoanele care exercită ilegal profesia de avocat pot fi pedepsite în conformitate cu prevederile Codului penal.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 3 noiembrie 2015
Hotărârea Guvernului nr. 907/2015 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor persoanelor decedate în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 819 din 3 noiembrie 2015.
- Executivul a aprobat acordarea unui ajutor financiar de 5.000 de lei pentru familiile persoanelor decedate în urma incediului de vineri din clubul Colectiv din Capitală.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 3 noiembrie 2015
Legea nr. 254/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 18/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, precum şi pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 818 din 3 noiembrie 2015.
- Zilierii vor putea să desfăşoare, potrivit actului normativ, noi activităţi cu caracter ocazional. Mai precis, aceştia vor putea fi folosiţi la cateringul pentru evenimente, dar şi în cadrul taberelor pentru copii sau cabanelor pentru turişti.
- Totodată, zilierii vor putea să lucreze la creşterea plantelor ornamentale, îngrijirea/curăţarea pomilor, la activităţile pepinierelor, grădinilor botanice şi rezervaţiilor naturale, precum şi la creşterea de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă sau la creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite.
- Pe deasupra, lucrătorii cu ziua vor mai avea acces în activităţile de cercetare-dezvoltare în biotehnologie şi în cele de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 6 noiembrie 2015
Hotărârea Guvernului nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 824 din 4 noiembrie 2015.
- Guvernul a stabilit situaţiile exacte în care autorităţile pot să închidă cluburile, restaurantele, magazinele, sălile de spectacole şi hotelurile, printre altele, atunci când nu sunt respectate regulile de securitate la incendiu.
- Criteriile pentru închiderea localurilor se aplică, potrivit actului normativ, în cazul clădirilor/spaţiilor comerciale, adică în baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine şi supermagazine. De asemenea, acestea sunt valabile în egală măsură pentru clădirile/spaţiile culturale (teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului) şi clădirile/spaţiile turistice (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni).
- Noile prevederi sunt valabile pentru construcţiile/amenajările cu o arie desfăşurată mai mare de 200 de metri pătraţi, indiferent de existenţa/inexistenţa unei autorizări de securitate la incendiu.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 4 noiembrie 2015
Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 825 din 5 noiembrie 2015.
- Actul normativ reglementează o nouă profesie în domeniul sănătăţii umane, cea de dietetician.
- Profesia de dietetician va fi o profesie liberală în domeniul sănătăţii umane şi va furniza servicii conexe actului medical, se arată în noua lege. Principalul scop al acesteia va fi asigurarea unei nutriţii echilibrate, pentru o stare bună de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 8 noiembrie 2015
Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 828 din 5 noiembrie 2015.
- În cazul nerespectării regulilor de siguranţă la incendiu, personalul ISU poate să sigileze construcţiile şi amenajările firmelor.
- Ordonanţa de urgenţă stabileşte că, odată cu aplicarea sigiliului, este afişat la loc vizibil un anunţ referitor la oprirea funcţionării/folosirii construcțiilor/amenajărilor firmei.
- Detalii: AICI
- Termen de intrare în vigoare: 5 noiembrie 2015
Comentarii articol (1)