Hotărârea CCF nr. 8/2015 pentru stabilirea cazurilor de incompatibilitate în efectuarea activității de consultanță fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 818 din 3 noiembrie şi a intrat în vigoare de la data apariţiei. Conform actului normativ, consultanții fiscali sau societățile de consultanță fiscală sunt sancționați cu suspendarea calității de membru și, prin urmare, nu mai pot să își exercite profesia, dacă își desfășoară activitatea cu toate că se află într-o situație de incompatibilitate.
Activitatea de consultanță fiscală este reglementată de Ordonanța Guvernului nr. 71/2001. Potrivit legislației în vigoare, aceasta constă în:
- acordarea de asistenţă şi prestarea de servicii profesionale în domeniul fiscal, inclusiv realizarea de expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea organelor fiscale sau a oricăror altor persoane sau entităţi interesate;
- prestarea de servicii şi asistenţă de specialitate pentru întocmirea declaraţiilor fiscale;
- certificarea declaraţiilor fiscale, în condiţiile legii;
- asistenţă şi servicii pe probleme de procedură fiscală;
- asistenţă privind întocmirea documentaţiei pentru exercitarea căilor de atac împotriva titlurilor de creanţă şi a altor acte administrative fiscale;
- asistenţă şi reprezentare în faţa organelor fiscale, inclusiv acordarea de asistenţă de specialitate pe parcursul derulării inspecţiei fiscale;
- realizarea de expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătoreşti sau de cercetare penală;
- asistenţă privind creanţele bugetului general consolidat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
- asistenţă fiscală în cauzele aflate pe rolul unei autorităţi jurisdicţionale.
Prin hotărârea CCF au fost delimitate situațiile în care consultanții fiscali nu își pot efectua activitatea din cauza incompatibilităţii în care se află. De menționat că incompatibilitatea nu este atrasă de primirea onorariului cuvenit pentru munca prestată în calitatea de consultant fiscal.
Persoanele fizice care se ocupă cu activitatea de consultant fiscal, respectiv societățile de profil, se află în situația de incompatibilitate de a efectua activitatea de consultanță fiscală în momentul când apare orice fel de interes material, fie el direct sau indirect.
Potrivit noilor reglementări, un consultant fiscal este într-o situație de incompatibilitate atunci când acesta se află într-o relație de tip angajat-angajator cu beneficiarul prestației, dar și atunci când acesta face parte din organele de conducere, executive sau neexecutive ale societății beneficiare. De asemenea, incompatibilitatea este atrasă și atunci când societatea de consultanță fiscală îl are ca acționar semnificativ pe beneficiarul prestației.
Totodată, un consultant fiscal devine incompatibil cu desfășurarea muncii sale dacă deține acțiuni sau părți sociale, în nume propriu sau prin societate, la societatea beneficiară.
Incompabilitatea apare și în cazul în care consultantul fiscal este rudă sau afin până la gradul doi inclusiv cu administratorul sau acționarul care deține direct sau indirect controlul la societatea beneficiară.
O altă situație în care un consultant fiscal se poate regăsi în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea este aceea în care există o lege specială menită să reglementeze domeniul.
Care sunt incompatibilitățile speciale
Noua reglementare prevede și o serie de incompatibilități speciale. Prima dintre ele menționează că atât consultanții fiscali persoane fizice, cât și societățile de consultanță fiscală se află în incompatibilitate să efectueze expertize judiciare în cazul în care tot ei au fost cei care au desfășurat activitatea de consultanță fiscală, referitoare la o perioadă de timp care coincide total sau doar parțial cu perioada pentru care a fost cerută expertiza, pentru aceeași persoană fizică sau juridică.
Cea de-a doua situație în care apar incompatibilitățile speciale este valabilă în cazul consultanților fiscali persoane fizice care au și calitatea de experți contabili sau auditori financiari. Astfel, aceștia devin incompatibili să realizeze certificarea declaraţiilor fiscale și să se ocupe de expertizele fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătoreşti sau de cercetare penală în următoarele două situații:
- au întocmit, în calitate de experți contabili, documente contabile și financiare, au efectuat expertiza contabilă sau au întocmit și și-au asumat situații financiare pentru perioada de timp comună parțial sau în totalitate cu perioada pentru care se dorește certificarea declarațiilor fiscale sau efectuarea expertizei judiciare în calitate de expert desemnat ori a expertizei extrajudiciare atunci când este solicitată de autorități publice, pentru aceeași persoană fizică sau juridică;
- în calitate de auditori financiari, au efectuat audit financiar pentru perioada de timp comună parțial sau în totalitate cu perioada pentru care se dorește certificarea declarațiilor fiscale sau efectuarea expertizei judiciare în calitate de expert desemnat ori a expertizei extrajudiciare atunci când este solicitată de autorități publice, pentru aceeași persoană fizică sau juridică.
Societățile de consultanță fiscală se află în incompatibilitate să acorde certificarea declaraţiilor fiscale dacă se află într-o relație contractuală cu persoana fizică sau juridică pentru care se dorește certificarea declarațiilor fiscale și se ocupă, între timp, în consecință, de realizarea auditului financiar, întocmirea documentelor contabile și financiare, efectuarea unei expertize contabile sau întocmirea situațiilor financiare pentru persoana în cauză.
De asemenea, situația de incompatibilitate de a realiza o expertiză extrajudiciară apare, în ceea ce privește societățile de consultanță fiscală, și în cazul în care acestea se află într-o relație contractuală pentru realizarea auditului financiar, întocmirea documentelor contabile și financiare, efectuarea unei expertize contabile sau întocmirea situațiilor financiare cu persoana fizică sau juridică supusă unei expertize extrajudiciare la solicitarea unei autorități publice.
Ce trebuie să facă un consultant fiscal aflat în incompatibilitate?
Consultanții fiscali și societățile de consultanță fiscală care descoperă, anterior încheierii unui contract de consultanță fiscală, că se află într-o situație de incompatibilitate trebuie să se abțină de la efectuarea oricărei lucrări.
În schimb, în situația în care incompatibilitatea a fost descoperită abia după semnarea unui contract, consultanții fiscali și societățile de consultanță fiscală trebuie să completeze o declarație de abținere. În acest document este prezentat cazul de incompatibilitate și temeiurile de drept care constituie motivul abținerii.
Dacă nu se abțin sau nu completează declarația de abținere, după caz, consultanții fiscali sunt sancționați cu suspendarea calității de membru CCF pe o perioadă de la trei luni la un an.