avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Expertul care efectueaza o expertiza extra judiciara ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Expertul care efectueaza o expertiza extra judiciara tehnica auto este incompatibil sa fie expert parte in expertiza judiciara dupa aceea?

Expertul care efectueaza o expertiza extrajudiciara tehnica auto este incompatibil daca partea vrea sa il aleaga si expert parte in cadrul expertizei judiciare tehnice auto?
Este vorba de un accident rutier si de o hotarare judecatoreasca definitiva penala de condamnare la o pedeapsa cu executare a unei persoane care mie imi pare sa fie nevinovata.

Pentru o cerere de revizuire ma gandesc sa depun la dosar si o expertiza extrajudiciara tehnica auto insa as vrea ca expertul respectiv sa fie si expert parte in cadrul expertizei judiciare.

Problema este ca daca nu dau la parrchet si o expertiza extrajudiciara in cazul unui accident rutie este posibil ca parchetul sa respinga obiectivele propuse de mine si confirmate in cadrul expertizei extrajudiciare.
Din acest motiv as vrea sa depun si o expertiza extrajudiciara dar nu as vrea sa risc sa pierd expertul parte pe motiv de incompatibilitate.

Domnii experti in acest domeni sau in altele ce parere au?

Alte detalii le gasiti la acest link:

www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:59, 12 Ianuarie 2014
Expertul extrajudiciar care s-a ”pronuntat„ pentru aceeasi speta nu este incompatibil cu calitea de expert recomandat. Eu am fost ales in mai multe cazuri si ca expert recomandat, efectuand anterior raport extrajudiciar pentru acea parte.CPC nu interzice aceasta situatie , nici Legea 156/2002 a experizei.
Nu exista niciun motiv de incompatibilitate. Expertul este angajat de aceeasi parte atat la efectuarea expertizei extrajudiciare, cat in calitate de expert consilier (parte).
Dupa parerea mea, cererea de revizuire este bine sa fie sustinuta de o expertiza tehnica (extrajudiciara) pentru a avea sanse mai mari de admitere..
Cu stima,
ing. Ioan Ciobanu
Si eu gandesc ca ar fi bine sa existe o expertiza tehnica extrajudiciara la momentul depunerii cererii de revizuire.
Oricum la parchet nu o sa ii placa deloc motivarea din cererea de revizuire si va fi foarte tentat sa puna bete in roate, prin respingerea oricaror probe.

Conform art. 54 alin.(3) C.pr .pen., ar parea sa nu existe probleme, dar la acest link

[ link extern ]

se sustine ca, ar fi incompatibil expertul care:

- s-a pronuntat asupra unor aspecte existente în dosarul respectiv

- si-a spus parerea în cauza ce se judeca

Era vorba insa de o expertiza contabila.

Oricum, daca ziceti ca in practica dvs. nu au existat probleme cu incompatibilitatea nu ar trebui sa existe probleme nici in acest caz.

Cu stima,
Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
Articolul la care faceti trimitere se refera la expertii contabili. Expertilor tehnici li se aplica aceleasi reguli.
Dupa stiinta mea, in Codurile de procedura civila si penala situatiile de incompatibilitate ale expertilor judiciari sunt identice cu cele ale judecatorilor.
Autorul articolului a copiat motivele, respectiv situatiile, de incompatibilitate ale judecatorilor aratand ca se aplica si expertilor judiciari, fara sa le filtreze.
In articol se arata ca prin incompatibilitate se întelege situatia în care expertul contabil se afla în imposibilitatea efectuarii expertizei contabile judiciare din urmatoarele motive, respectiv situatii:

- a declansat actiunea penala -
- a emis mandat de arestare - expertul nu emite mandat de arestare
- a dispus trimiterea în judecata - expertul nu are competenta de a trimite in judecata
- a pus concluzii în fond în calitate de procuror sau a fost judecator - expertul nu este nici procuror, nici judecator. Prin urmare, nu depune concluzii scrise (cu exceptia concluziilor raportului de expertiza)
- a fost martor sau reprezentant expert recomandat de o parte sau este aparator a unei parti - Problema prezinta doua aspecte. In cazul in care expertul eefectueaza o expertiza extrajudiciara comandata de una dintre parti sau este desemnat de respectiva parte in calitate de expert parte, acest expert nu poate fi numit de catre organul de urmarire penala/instanta in vederea efectuarii unei expertize judiciare in respectiva cauza. In schimb, daca un expert efectueaza o expertiza extrajudiciara el poate avea calitatea de expert parte in cazul in care este desemnat de aceeasi parte din proces. Sau un expert desemnat de una din parti in calitate de expert parte la instanta de fond poate sa isi mentina calitatea de expert parte si la instantele apel si/sau recurs. In activitatea mea de peste 40 de ani in calitate de expert tehnic am intalnit ambele situatii.
- este interesat în solutionarea cauzei într-un anumit mod
- face parte din sistemul organizatoric a uneia din parti
- s-a pronuntat asupra unor aspecte existente în dosarul respectiv - Dupa parerea mea, parerea expertului parte formulata inaintea procesului (expertiza extrajudiciara) sau in instanta de fond trebuie sustinuta si in cadrul unor expertize ulterioare.
- este sau a îndeplinit calitatea de organ de control
- este personal tehnic de specialitate si a participat ca executant la întocmirea actelor primare - evidenta tehnico-operativa, tine contabilitatea unei parti
- calitatea de martor este cu prioritate aleasa si exclude de la început posibilitatea desfasurarii unei activitati de expertiza contabila.
ing. Ioan Ciobanu
Da, argumentul conform caruia expertul parte poate fi expert parte si in apel chiar daca a fost expert parte la fond in cadrul unei expertize judiciare pare foarte solid.
Considerentul ar putea fi si acela ca expertul desemnat de organul de urmarire penala nu isi poate schimba parerea, tot asa cum nu isi poate schimba parerea nici expertul parte.

Mie imi cam pare ca ar putea fi recuzat dar nu am interes sa invoc asa ceva in acest caz.Adica se poate ajunge la incompatibilitate si argumente se pot gasi.
Insa, daca practica arata ca nu este incompatibil ar trebui sa nu existe probleme.

Nu am analizat niciodata in amanunt problema cu incompatibilitatea expertului parte dar probabil si faptul ca se pune cea mai mare baza pe expertul desemnat de organul judiciar duce la o asemenea situatie juridica.

Totusi, expertul parte poate prezenta argumente net superioare expertului desemnat de organul judiciar care in Romania cred eu ca este adesea desemnat pentru a iesi expertiza judiciara asa cum vrea organul de urmarire penala.

In speta, clientul nu a avut nici avocat si nici expert parte in faza de urmarire penala si acest lucru l-a costat extrem de mult.
O expertiza judiciara chinuita a dus la condamnarea persoanei...

Cu stima,
AV. Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
O.g. 2/2000, devenitã legea 156/2002 - a expertilor tehnici judiciari si extrajudiciari Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu Va rog mult de tot , daca aveti posibilitatea as dori sa am textul de lege si eventual si regulamentul de aplicare. Imi puteti furniza acest lucru printr-un ... (vezi toată discuția)
Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)