avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a recomandat o noua expertiza psihiatrica

Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ astfel ca infractiunea a fost săvârșită fără discernământ.

Problema este ca urmează a se efectua o noua expertiza și îmi pare curios sa se facă alta expertiza întrucât nu am înțeles motivele.

Parchetul era nemulțumit și apoi s-a făcut o ședință și s-a hotărât în acest sens.

Expertizele psihiatrice sunt foarte sensibile și medicul legist poate considera și în alt fel.
Dacă vor fi doua expertize cu rezultat diferit va trebui făcută și o contra expertiza.

Nu am inteles care este temeiul legal în baza căruia comisia de Avizare și Control de pe langa INML Bucuresti a dispus o noua expertiza.

Avem legislație similara și la alte expertize de specialitate?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:25, 25 Martie 2017
In mod normal trebuia dispusa o expertiza care se efectueaza de mai multi experti.
Unele explicatii pot fi gasite aici: [ link extern ]
Legislatie similara.
In NCpP se regasesc:
-art.180 Suplimentul de expertiză
(1) Când organul de urmărire penală sau instanta constată, la cerere sau din oficiu, că expertiza nu este completă, iar această deficientă nu poate fi suplinită prin audierea expertului, dispune efectuarea unui supliment de expertiză de către acelasi expert. Când nu este posibilă desemnarea aceluiasi expert, se dispune efectuarea unei alte expertize de către un alt expert.
(2) Când expertiza a fost efectuată în cadrul institutiei medico-legale, unui institut sau laborator de specialitate, organul de urmărire penală sau instanta se adresează institutiei respective în vederea efectuării suplimentului de expertiză.
-art.181 Efectuarea unei noi expertize
(1) Organul de urmărire penală sau instanta dispune efectuarea unei noi expertize atunci când concluziile raportului de expertiză sunt neclare sau contradictorii ori între continutul si concluziile raportului de expertiză există contradictii, iar aceste deficiente nu pot fi înlăturate prin audierea expertului.
(2) Când organul de urmărire penală sau instanta de judecată dispune efectuarea unei noi expertize de către o institutie medico-legală, aceasta este efectuată de o comisie, în conditiile legii.
In NCpC se regaseste:
-art.338 Efectuarea unei noi expertize
(1)Pentru motive temeinice, instanta poate dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei noi expertize de catre alt expert.
(2)O noua expertiza va trebui ceruta motivat, sub sanctiunea decaderii, la primul termen dupa depunerea raportului, iar daca s-au formulat obiectiuni, la termenul imediat urmator depunerii raspunsului la obiectiuni ori, dupa caz, a raportului suplimentar.


Da, textul de lege da dreptul la procuror de parca ar fi judecător...
Nici cenzura a instanței nu prevede legea.

E ciudat ca nici sa audieze medicii legiști nu au vrut.
La art. 181 NCPC se prevede expres ca atunci când nu pot fi înlăturate deficientele prin audierea expertului.
Mie îmi pare corecta expertiza medico-legala psihiatrica inclusiv concluzia cu lipsa de discernământ. Procurorul are alta părere însă...si legea ii da dreptul sa facă ce vrea...fără a exista cenzura...

În România oamenii care nu au avut discernământ la momentul comiterii faptei pot ajunge foarte ușor la închisoare.
Ma gandesc ca masura dispusa de procuror pentru a se face o nou expertiza psihiatrica poate fi luata in conditiile in care suspiciunea procurorului legata de concluziile primei expertize poate fi asociata si cu lipsa unor mentiuni certe din dosarul medical al pacientului cu referire la posibile afectiuni care sa fie sursa lipsei de discernamant.
Nu cunosc motivele.
Practic nu e mulțumit ca a fost lipsa de discernământ temporar la momentul comiterii faptei.Nu scrie asa dar practic asa a fost...
Adica el considera ca dacă persoana are un discernământ în prezent ar fi avut și atunci...
INML a avizat însă favorabil.
Cred ca în 99% din cazurile în care cere parchetul se avizează cu o noua expertiza.

Nu exista antecedente psihiatrica anterior comiterii faptei dar persoana e și introvertita și nu spune...
Unii de pilda spun ca au fost răpiți de extratereștrii...iar alții nu...ca sa va dau un exemplu fictiv...

Din analiza mea expertiza medico-legala psihiatrica este corect făcută.
E ca și cum ar vrea sa se repete o lovitura de la 11 metri...dupa ce au dat pe langa poarta...ca sa explic pe înțelesul tuturor...

Ar trebui ca o instanta imparțiala sa hotărască dar legea nu e asa...ca nu permite...
O sa vad cum a motivat...ca nu am nimic de la parchet pe asa ceva.
Doar verbal a spus.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In final, motivarea scrisa a procurorului este cea care conteaza. Ramane si ca document la dosarul cauzei si poate fi avuta in vedere de instanta de judecata cand dosarul ajunge in instanta.

Alte discuții în legătură

Lipsa de echitate și încălcarea principiului egalității armelor în faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Într-un caz parchetul a solicitat o noua expertiza medico-legala psihiatrica și Comisia de Avizare și Control a avizat favorabil. Problema este ca exista o ... (vezi toată discuția)
Modificarea art. 184 din codul de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)