avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa de echitate și încălcarea principiului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa de echitate și încălcarea principiului egalității armelor în faza de urmarire penala

Într-un caz parchetul a solicitat o noua expertiza medico-legala psihiatrica și Comisia de Avizare și Control a avizat favorabil.
Problema este ca exista o expertiza medico-legala psihiatrica și inculpata nu a avut discernământ la momentul comiterii faptei de omor calificat.

Practic nu exista nicio modalitate de a cenzura justețea unei astfel de solicitări în fata instantei și sa aprecieze ea.
Se poate face doar o plângere la prim-procuror.

Știe cineva o cale în baza NCPC în care sa se cenzureze de instanta?

Din moment ce expertiza se va efectua degeaba o mai contești în camera preliminara.
Neexistând o cenzura a instanței nu poate fi respectat principiul egalității armelor.

Un proces se poate deschide dar se va invoca excepția înadmisibilitate.

Doar dacă inculpata refuza expertiza s-ar ajunge la instanta dar nu prea da bine sa o refuze.

Expertizele psihiatrice sunt foarte sensibile și medicii pot avea opinii diferite.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:40, 9 Martie 2017
Daca organul de UP apreciaza ca, concluziile raportului de expertiză sunt neclare sau contradictorii ori între conţinutul şi concluziile raportului de expertiză există contradicţii, poate dispune efectuarea unei noi expertize, nu vad cum sa va impotriviti in acest moment.
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Da, tocmai aceasta este problema.
În speță, a rezultat ca inculpata nu avea discernământ iar procurorul nu este mulțumit.
Nu îmi pare echitabil sa nu se poată cenzura de instanta dacă se impune sau nu o noua expertiza medico-legala psihiatrica. Procurorul crede ca persoana a avut discernământ iar eu de la început am crezut ca nu a avut discernământ.

Cred ca doar dacă inculpata s-ar opune ar ajunge la instanta dar practic instanta va judeca pentru a dispune o expertiza medico-legala psihiatrica și nu ar cenzura corectitudinea aprecierii parchetului.Ma refer la art 184 NCPC în special alin. 4.

Ar trebui cenzurat de instanta dacă exista contradicții sau nu.Procurorul considera cumva iar apărarea altcumva.Exista și interese contrare intre acuzare și apărare...
Dacă se efectuează expertiza faptul este consumat și nu se mai poate face nimic.

Ce efect ar avea pe camera preliminara o solicitare de inlaturare a expertizei medico-legala psihiatrica ?
Niciuna după părerea mea...
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vad ca ati realizat ca nu prea aveti ce face in acest moment...
Nu prea merge normal.
Dar se pot găsi anumite modalități juridice care poate ca se merita a fi încercate.

Nici nu am înțeles care sunt motivele.
Mie îmi pare în regula expertiza medico-legala psihiatrica și nu am identificat probleme.
Când am comentat a spus ca niciunul nu suntem medic legist și sa lăsăm medicii, dar...daca avem o expertiza și el nu e de acord cu ea de as fi eu de acord sa se facă alta?

Procurorii cam au tendinta de a respinge solicitările avocaților în faza de urmarire penala.
Trebuie sa existe o cenzura în astfel de cazuri...si chiar dacă avocatul nu ii poate respinge ar trebui sa o poată face instanta pe baza argumentelor expuse de acuzare și apărare.
Cred ca înțelegeți foarte bine ce spun...
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)
Modificarea art. 184 din codul de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de ... (vezi toată discuția)