avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este scopul urmărit în cazul internării ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este scopul urmărit în cazul internării suspectului/inculpatului în vederea efectuării expertizei psihiatrice?

Codul de Procedură Penală
Art. 184
Expertiza medico-legală psihiatrică
.................................................................................................
(7) Propunerea procurorului de luare a măsurii internării nevoluntare trebuie să cuprindă, după caz, menţiuni cu privire la: fapta pentru care se efectuează cercetarea penală, încadrarea juridică, denumirea infracţiunii; faptele şi împrejurările din care rezultă îndoiala asupra discernământului suspectului sau inculpatului, sesizarea comisiei medico-legale psihiatrice cu privire la refuzul suspectului sau inculpatului de a se interna, motivarea necesităţii luării măsurii internării şi a proporţionalităţii acesteia cu scopul urmărit. Propunerea împreună cu dosarul cauzei se prezintă judecătorului de drepturi şi libertăţi.

Care este ”scopul urmărit”?
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
Zebedeu, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 07:10, 3 August 2019
Daca a avut sau nu discernamant la momentul comiterii faptei.
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
Daca a avut sau nu discernamant la momentul comiterii faptei.


Acest scop nu este prevăzut ca atare în articolul 184 din CPP.
În accepțiunea alineatului 1 al art. 184 din CPP, fapta ce face obiectul acuzației constituie infracțiune. La alineatul 1 se prevede că "atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracțiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice". De aici se poate trage concluzia că expertiza se efectuează pentru a se stabili dacă suspectul/inculpatul a avut discernământ în momentul săvârșirii faptei ce face obiectul acuzației, însă se poate trage și concluzia că fapta constituie din oficiu infracțiune; ori fapta nu ar trebui să constituie din oficiu infracțiune, dacă se iau în calcul 2 posibilități:
1. posibilitatea ca făptuitorul să nu fi avut discernământ în momentul săvârșirii faptei
2. posibilitatea ca suspectul/inculpatul să nu fie făptuitorul
A doua concluzie (că fapta constituie din oficiu infracțiune) este întărită și de alineatul 28 al aceluiași articol, care prevede că:
Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, în condiţiile art. 72 din Codul penal.
Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat în vederea efectuării expertizei se poate deduce din durata pedepsei doar dacă fapta constituie infracțiune, deoarece pedeapsă se aplică numai pentru o faptă care îndeplinește toate elementele constitutive ale unei infracțiuni. Întrucât perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, deducerea din durata pedepsei este obligatorie.
Ultima parte a alineatului 28 condiționează doar modul în care se face deducerea, nu și aplicarea dispoziției alineatului. Doar dacă alineatul începea cu acea parte, aplicarea dispoziției era condiționată de prevederile Art.72 din CP. Faptul că ultima parte a alineatului nu condiționează aplicarea dispoziției acestuia reiese și din Art.72 CP, care nu prevede computarea perioadei în care suspectul/inculpatul a fost internat în vederea efectuării expertizei. De altfel computarea constă în scăderea perioadei unei măsuri preventive din durata pedepsei, ori internarea medicală nu este o măsură preventivă. Internarea medicală poate fi o măsură de siguranță și o sancțiune preventivă, dar nu poate fi o măsură preventivă. Conform CPP, măsurile preventive sunt reținerea, controlul judiciar, arestul la domiciliu și arestul preventiv.
Dacă fapta constituie oricum infracțiune, să fie oare stabilirea discernământului scopul urmărit?
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
Zebedeu, utilizator
Si daca se impune un tratament medicamentos se poate dispune internarea medicala.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Internarea medicală este o măsură de siguranță, iar din art. 2 al CP reiese că măsurile de siguranță reprezintă unul dintre cele 3 tipuri de sancțiuni penale (pedepsele, măsurile educative, măsurile de siguranță).
Pot fi aplicate sancțiuni penale înaintea pronunțării hotărârii penale definitive?
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
Si daca se impune un tratament medicamentos se poate dispune internarea medicala.

Internarea medicală este o măsură de siguranță, iar din art. 2 al CP reiese că măsurile de siguranță reprezintă unul dintre cele 3 tipuri de sancțiuni penale (pedepsele, măsurile educative, măsurile de siguranță).
Pot fi aplicate sancțiuni penale înaintea pronunțării hotărârii penale definitive?

Alte discuții în legătură

Va fi modificat și articolul 184 din codul de procedură penală? care articole din codurile penale urmează să fie modificate? ContSters396991 ContSters396991 Consider ca și art. 184 din CPP ar trebui să fie modificat, deoarece încalcă prezumția de nevinovăție. Codul de Procedură Penală, Art. 184 ”(1) ... (vezi toată discuția)
Dacă internarea nevoluntară într-o instituție medicală nu este considerată sancțiune, cum se poate deduce aceasta din durata pedepsei? ContSters396991 ContSters396991 E [i]logic[/i] așa ceva? Art.184, Codul de Procedură Penală (28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de ... (vezi toată discuția)
La ce servește cu adevărat expertiza medico-legală psihiatrică într-o cauză penală? Zebedeu Zebedeu Potrivit articolului 97 din CPP rapoartele de expertiză constituie mijloace de probă. În cazul expertizei medico-legale psihiatrice raportul de expertiză ... (vezi toată discuția)