Consider ca și art. 184 din CPP ar trebui să fie modificat, deoarece încalcă prezumția de nevinovăție.
Codul de Procedură Penală, Art. 184
”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării.”
Acest articol încalcă prezumția de nevinovăție întrucât prevede că ”expertiza psihiatrică se dispune atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei” (nu în momentul în care s-a săvârșit infracțiunea ce face obiectul acuzației ! ). Articolul încalcă prezumția de nevinovăție încă de la primul alineat, având la bază prezumția că persoana suspectată/inculpată este cu certitudine autorul faptei ce face obiectul acuzației.
Iar ultimul alineat întărește încălcarea prezumției de nevinovăție:
”(28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, în condiţiile art. 72 din Codul penal.”