Tentativa fiind considerată infracțiune, într-o formă atipică.
Cod Procedură Penală, Art. 184 ”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării.”
întrebări conexate
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane, cu prezumția că aceasta este autorul infracțiunii ce face obiectul unei acuzații?
Codul de Procedură Penală
Art.99
”(2) Suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, nefiind obligat să îşi dovedească nevinovăţia, şi are dreptul de a nu contribui la propria acuzare.”
Art. 184 ”(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător.”
Chiar dacă îndoiala asupra discernământului persoanei este legată de momentul săvârșirii unei infracțiuni pe care nu a săvârșit-o în nicio formă? Ce să facă în cazul acesta, să consimtă fără discernământ!?
Există vreo cale de atac care să suspende executarea expertizei psihiatrice?
Întrebare
Zebedeu
Art. 184
[i]Expertiza medico-legală psihiatrică
(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)