avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poți refuza anticipat expertizarea psihiatrică, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Poți refuza anticipat expertizarea psihiatrică, dacă ești audiat în calitate de suspect/inculpat(Art.108 CPP) ?

Cod Procedură Penală, Art. 184
”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării.”

Oricând organele judiciare pot avea o îndoială în privința discernământului suspectului/inculpatului, mai ales că articolul prevede astfel, iar odată cu aceasta se prezumă că suspectul/inculpatul este autorul faptei care face obiectul acțiunii penale. Solicitarea expertizei psihiatrice este întemeiată pe prezumția de vinovăție și contribuie în mod cert la acuzarea persoanei, chiar dacă aceasta nu a săvârșit nicio infracțiune.
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
ContSters396991, utilizator

Alte discuții în legătură

Va fi modificat și articolul 184 din codul de procedură penală? care articole din codurile penale urmează să fie modificate? ContSters396991 ContSters396991 Consider ca și art. 184 din CPP ar trebui să fie modificat, deoarece încalcă prezumția de nevinovăție. Codul de Procedură Penală, Art. 184 ”(1) ... (vezi toată discuția)
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane acuzate de tentativă terminată, dacă persoana nu a săvârșit tentativa? ContSters396991 ContSters396991 Tentativa fiind considerată infracțiune, într-o formă atipică. Cod Procedură Penală, Art. 184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii ... (vezi toată discuția)
Întrebare Zebedeu Zebedeu Art. 184 [i]Expertiza medico-legală psihiatrică (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)