avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dacă suspectul/inculpatul are dreptul de a nu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Dacă suspectul/inculpatul are dreptul de a nu contribui la propria acuzare, poate fi silit să participe la expertiza psihiatrică?

Codul de Procedură Penală, Art.184
”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării.”
versus
Codul de Procedură Penală, Art.99
”(2) Suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, nefiind obligat să îşi dovedească nevinovăţia, şi are dreptul de a nu contribui la propria acuzare.”
Constituția României, Art.23
”(11) Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată.”
Dicționar juridic
”expertiză = mijloc de probă care se dispune, la cerere sau din oficiu, de organul în drept (instanţă de judecată sau organ de urmărire penală) când, pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări ale cauzei, sunt necesare cunoştinţele unui expert sau, în cazurile prevăzute de lege, ale unui specialist dintr-un anumit domeniu. Judecătorul recurge la cunoştinţele expertului, fără ca prin aceasta expertul să i se substituie.”
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 06:15, 28 Octombrie 2017
Dubla dimensiune a expertizei în procesul penal: [ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Nimeni nu poate fi silit sa faca o expertiza.

Cu stima.
Chiar dacă Instanța civilă, Instanța penală sau Parchetul dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, măsura dispusă nu este obligatorie pentru cetățeanul în cauză.
Chiar dacă este dus la IML prin mandat de aducere, are dreptul de a refuza să fie supus expertizei, are dreptul de a nu coopera sub nici o formă cu medicul legist psihiatru.
Iar discernământul unei persoane nevinovate nu poate fi raportat la momentul săvârșirii infracțiunii, întrucât nu a săvârșit infracțiune în nicio formă.
Dapix a scris:

are dreptul de a nu coopera sub nici o formă cu medicul legist psihiatru.

Ceea ce nu inseamna ca ar fi musai ca psihiatrii sa-l declare sanatos. Ei au acces si la alte date/observatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane acuzate de tentativă terminată, dacă persoana nu a săvârșit tentativa? ContSters396991 ContSters396991 Tentativa fiind considerată infracțiune, într-o formă atipică. Cod Procedură Penală, Art. 184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii ... (vezi toată discuția)
Va fi modificat și articolul 184 din codul de procedură penală? care articole din codurile penale urmează să fie modificate? ContSters396991 ContSters396991 Consider ca și art. 184 din CPP ar trebui să fie modificat, deoarece încalcă prezumția de nevinovăție. Codul de Procedură Penală, Art. 184 ”(1) ... (vezi toată discuția)
Poți refuza anticipat expertizarea psihiatrică, dacă ești audiat în calitate de suspect/inculpat(art.108 cpp) ? ContSters396991 ContSters396991 Cod Procedură Penală, Art. 184 ”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării ... (vezi toată discuția)