Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, marți, un ghid util contribuabililor persoane juridice în relația cu instituția. Documentul prezintă principalele acte justificative care le sunt necesare administratorilor de firme pentru a obține diverse categorii de documente, autorizații și alte înscrisuri eliberate de ANAF.
Potrivit informațiilor regăsite în ghid, numai persoana care dovedește că are calitatea de reprezentat legal sau împuternicit al persoanei juridice, și numai pe baza actului său de identitate, poate să solicite la administrația financiară eliberarea documentelor care sunt necesare firmelor.
Cum se obține certificatul de atestare fiscală
Certificatul de atestare fiscală este documentul care reflectă modul de îndeplinire a obligațiilor de plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri datorate de o persoană juridică.
El poate fi obținut prin completarea și depunerea formularului – cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală, alături de următoarele:
- un dosar cu șină;
- o copie a actului de identitate și o împuternicire pentru delegat;
- o copie a Certificatului de înregistrare fiscală;
- alte documente doveditoare a realității contabile (balanța de verificare semnată și ștampilată, de exemplu).
De la 1 iulie 2015, certificatul de atestare fiscală poate fi obținut și online, prin intermediul Spațiului privat al contribuabilului (SPV).
După emitere, care durează 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, certificatul este valabil timp de 30 de zile.
Mai multe informații puteți găsi într-un articol scris de AvocatNet.ro pe același subiect.
De ce acte este nevoie pentru obținerea certificatului de cazier fiscal
Cazierul fiscal este folosit, în principal, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale. Certificatul este obligatoriu în momentul înființării unei societăți sau a autorizării unei activități, dar și în cazul cesiunii părților sociale sau în momentul cooptării unor noi asociați în firmă. Documentul reflectă disciplina financiară a unui contribuabil și se poate obține în urma depunerii formularului 502.
Alături de cererea de eliberare a documentului, mai sunt necesare următoarele documente:
- actul de identitate al reprezentantului legal/împuternicitului;
- împuternicire avocațială/mandat, în cazul în care cererea de eliberare/certificatul de cazier fiscal este solicitat/ridicat de împuternicit/avocat/angajat al societății;
- documentul care atestă calitatea de reprezentant legal al persoanei juridice.
- Certificatul de cazier fiscal este valabil timp de 30 de zile de la data emiterii.
Contribuabilii pot cere rectificarea datelor înscrise în cazierul fiscal în situația în care acestea nu corespund situației reale sau dacă înregistrarea nu s-a făcut cu respectarea dispozițiilor legale. Actele doveditoare în vederea schimbării informațiilor se prezintă în original și copie, alături de formularul 503 – Cerere de rectificare a datelor înscrise în cazierul fiscal.
Cum se face schimbarea sediului social în cazul comercianților al căror domiciliu fiscal coincide cu sediul social?
Modificările intervenite în datele declarate inițial de către un comerciant, care au fost înscrise în certificatul de înregistrare al firmei, pot fi făcute cu ajutorul unei cereri de înregistrare a mențiunilor sau a cererii de preschimbare a certificatului de înregistrare.
Comerciantul va depune/prezenta la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află noul sediu social formularul 050 – Cerere de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului. Acesta trebuie să fie completat în 3 exemplare și însoțit de dovada de spațiu cu destinație de sediu social, în copie/original.
Cum se face schimbarea sediului social în cazul contribuabililor care nu au calitatea de comerciant?
Schimbarea sediului social trebuie anunțată la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află noul sediu social. Contribualul trebuie să completeze formularele:
- 010 – Declarație de înregistrare/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică
- 050 – Cerere de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului.
Alături de cele două formulare, contribuabilul trebuie să aibă la dosar următoarele documente, în copie/original:
- dovada de spațiu cu destinție de sediu social;
- vechiul certificat de înregistrare fiscală, în original;
- certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, în original, dacă este cazul;
- documente emise de instituțiile abilitate care atestă schimbările intervenite cu privire la sediul social și/sau domiciliul fiscal.
Sediile secundare – cum se înregistrează și care sunt pașii de urmat în cazul încetării activității
Sediile secundare în care lucrează minimum 5 angajați se înregistrează la organul fiscal pe raza căruia se află acestea. Contribuabilii trebuie să depună/prezinte următoarele documente:
- Formularul 060 - Declarație de înregistrare/Declarație de mențiuni pentru sediile secundare
- copia certificatului de înregistrare fiscală a persoanei juridice de care aparţine sediul secundar sau filiala;
- actul de înregistrare a menţiunii privind înfiinţarea sediului secundar pentru persoanele juridice fără scop patrimonial (încheierea instanţei prin care s-a dispus înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor )
- dovada de spaţiu pentru sediul secundar declarat;
- declaraţie pe proprie răspundere că are 5 salariaţi începând cu data...privind data angajării celui de-al cincilea angajat, dacă este cazul.
Declararea sediilor secundare cu mai puțin de 5 angajați se face la organul fiscal în raza căruia se află înregistrată societatea mamă. În acest caz, contribuabilul trebuie să completeze și să depună formularul – Declarație privind sediile secundare.
În cazul încetării activității sediului secundar cu minimum 5 angajați, trebuie depus formularul 060 – Declarație de înregistrare/Declarație de mențiuni pentru sedii secundare. Alături de acest document, se mai depun/prezintă în copie și original următoarele documente:
- actul de înregistrare a menţiunii privind desfiinţarea sediului secundar pentru persoanele juridice fără scop patrimonial (încheierea instanţei prin care s-a dispus înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor ) sau declaraţie pe proprie răspundere a administratorului/reprezentantului legal că sediul secundar nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, după caz;
- certificatul de înregistrare fiscală, în original.
Atunci când sediul secundar cu mai puțin de 5 angajați își încetează activitatea, contribuabilul trebuie să depună/prezinte următoarele:
- o declaraţie privind încetarea activităţii sediului secundar;
- actul de înregistrare a menţiunii privind desfiinţarea sediului secundar al persoanelor juridice fără scop patrimonial (încheierea instanţei prin care s-a dispus înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor ) în copie şi original.
Cum se face înregistrarea în scopuri de TVA
Procedura de înregistrare în scopuri de TVA a fost modificată în vara anului 2015. Mai precis, de la finalul lunii iulie, inspectorii Fiscului pot respinge cererea dacă datele furnizate de reprezentantul legal al firmei nu sunt corecte.
De menționat faptul că această reglementare se aplică în cazul în care contribuabilul se află la prima cerere de înregistrare în scopuri de TVA sau dacă reprezentantul său fiscal nu a fost/nu este subiect al unui raport juridic fiscal - direct sau prin intermediul societăților la care deține calitatea de asociat și/sau administrator. Detalii, AICI.
O altă modificare vizează extinderea termenului de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, de la o zi lucrătoare, la 3 zile lucrătoare, calculate de la data depunerii documentației complete.
Mai multe informații despre modificările aduse procedurii de înregistrare în scopuri de TVA de Ordinul ANAF nr. 1964/2015, într-un articol scris pe această temă de AvocatNet.ro.
În vederea înregistrării în scopuri de TVA la depăşirea plafonului de 65000 de euro, respectiv 220000 de lei, contribuabilii trebuie să depună/prezinte următoarele:
- Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică – formular 010;
- Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA – formular 088;
- copia balanţei de verificare, certificată cu originalul, aferentă lunii în care s-a depăşit plafonul de scutire;
- documentele justificative care atestă datele înscrise în formularul 088.
Pentru a efectua înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune, contribuabilii trebuie să depună/prezinte documentele de mai jos:
- Cererea de înregistrare în scopuri de TVA - formular 098, pentru cei care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, prin opţiune, în aceeaşi zi cu depunerea la registrul comerţului a cererii de înregistrare;
- Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică – formular 010 – pentru cei care solicită înregistrarea prin opţiune ulterior înregistrării la registrul comerţului;
- Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA – formular 088 - însoţită de documentele justificative care atestă cele înscrise în aceasta.
De asemenea, se vor depune/prezenta în copie şi original și documentele din listă:
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activitate economică la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora,;
- documentele din care rezultă deţinerea spaţiului /spaţiilor cu destinaţie de sediu social şi/sau sedii secundare declarate;
- actul constitutiv pentru societăţile nou înfiinţate, după caz ;
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor prevăzute de art. 4 din OG nr. 39/2015, precum şi fapte de natura contravenţiilor, în cazul în care administratorii şi/sau asociaţii nu sunt înregistraţi fiscal în România (nu au CNP/CIF).
În vederea înregistrării în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii, contribuabilii trebuie să depună formularul 091 - Declaraţie de înregistrare în scop de TVA/Declaraţie de menţiuni pentru alte persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii. Formularul 091 se va depune împreună cu formularul 095 - Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari.
Formularul 095 se depune însoţit de următoarele documente:
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor, în cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv al celor în comandită pe acţiuni;
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor şi ale asociaţilor care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii, în cazul celorlalte forme de societăţi comerciale;
- certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului din care să rezulte repartizarea capitalului social între asociaţi, valabil la data depunerii cererii.
Codul de înregistrare în scopuri de TVA poate fi anulat atunci când contribuabilul depune/prezintă următoarele:
- Formularul 096 - Declarație de mențiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA;
- Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA – în original.
Cum poate fi solicitată reînregistrarea în scopuri de TVA
Contribuabilii cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA pot solicita reînregistrarea în scopuri de TVA. Ghidul ANAF prezintă trei astfel de situații și lista de documente necesare în vederea înregistrării în scopuri de TVA.
A. Anularea codului de TVA se face atunci când în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic (în cazul personalor care au perioada fiscală luna calendaristică) și pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic (în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic) nu au fost evidențiate achiziții de bunuri/servicii și nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare.
Pentru a se reînregistra în scopuri de TVA, contribuabilii care se regăsesc în situația de mai sus trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că vor desfășura activități economice și să o depună la organul fiscal alături de următoarele:
- Cerere de înregistrare în scopuri de TVA – formular 099;
- Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA – formular 088 -însoţită de documentele justificative care atestă cele înscrise în aceasta.
De asemenea, vor fi depuse/prezentate în copie şi original și următoarele:
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activitate economică la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora);
- documentele din care rezultă deţinerea spaţiului/spaţiilor cu destinaţie de sediu social şi/sau sedii secundare declarate (copia se confirmă cu originalul);
- certificat constatator referitor la administratori şi asociaţi;
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor prevăzute de art. 4 din OG nr. 39/2015, precum şi fapte de natura contravenţiilor, în cazul în care administratorii şi/sau asociaţii nu sunt înregistraţi fiscal în România (nu au CNP/CIF);
- certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, în original.
B. În cazul unei persoane impozabile care nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de taxă, dacă este declarată inactivă sau dacă a intrat în inactivitate temporară, reînregistrarea în scopuri de TVA se face după ce aceasta prezintă deconturile de taxă nedepuse la termen și o cerere motivată din care să rezulte că se angajează să depună la termenele prevăzute de lege deconturile de taxă.
De asemenea, mai sunt necesare următoarele:
- Cerere de înregistrare în scop de TVA – formular 099;
- Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA – formular 088- însoţită de documentele justificative care atestă cele înscrise în aceasta;
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activitate economică la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora;
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor prevăzute de art. 4 din OG nr. 39/2015, precum şi fapte de natura contravenţiilor, în cazul în care administratorii şi/sau asociaţii nu sunt înregistraţi fiscal în România (nu au CNP/CIF);
- certificat constatator emis de oficiul registrului comertului în original, din care să rezulte datele de identificare ale asociaţilor şi administratorilor persoanei impozabile, la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA, precum şi datele de identificare ale asociaţilor şi ponderea deţinută în capitalul social la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA;
- certificatul de înregistrare în scop de TVA, în original.
C. În ceea ce privește reînregistrarea în scopuri de TVA la solicitarea unei persoane impozabile, dacă asociații/admnistratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăși au înscrise în cazierul fiscal infracțiuni și doar dacă situația care a condus la anulare încetează, reînregistrarea se face prin depunerea de către contribuabili a următoarelor documente:
- Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată - formular 099;
- Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, prevăzută de – formular 088 însoţită de documentele justificative care atestă cele înscrise în aceasta.
De asemenea, se vor depune/prezenta în copie şi original și următoarele documente:
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activitate economică la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora;
- declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor prevăzute de art. 4 din OG nr. 39/2015, precum şi fapte de natura contravenţiilor, în cazul în care administratorii şi/sau asociaţii nu sunt înregistraţi fiscal în România (nu au CNP/CIF);
- certificat constatator emis de oficiul registrului comertului , în original, din care să rezulte datele de identificare ale asociaţilor şi administratorilor persoanei impozabile, la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA, precum şi datele de identificare ale asociaţilor şi ponderea deţinută în capitalul social la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA ;
- certificatul de înregistrare în scop de TVA, în original.
Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se poate schimba atunci când contribuabilul depune/prezintă Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și entități fără personalitate juridică și certificatul de înregistrare în scop de TVA, în original.
Cum se stabilește cât va plăti firma pentru timbrul de mediu al autovehiculelor
Pentru a afla cât valorează timbrul de mediu pentru autovehicule, contribuabilii trebuie să depună formularul – cerere privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu. Acesta trebuie să fie însoțit de:
- cartea de identitate a mașinii;
- documentul de înmatriculare străin unde este înscrisă data primei înmatriculări și traducerea acestuia (doar în cazul mașilor rulate/cumpărate din alte state);
- factura de achiziție și/sau Contractul de vânzare-cumpărare și/sau alt document legal de achiziție a mașinii și traducerea acestuia (doar în cazul mașinilor cumpărate din alte state);
- declarația pe propria răspundere privind rulajul mediu anual al mașinii, în cazul celor rulate.
Puteți consulta întregul Ghid de îndrumare a firmelor în fișierul atașat acestui articol.