Printre cele mai importante subiecte despre care AvocatNet.ro a scris în această săptămână se numără interdicţia de a desfăşura activităţi comerciale în clădirile cu risc seismic, sediul electronic al profesioniştilor, noul concediu pentru salariaţi, înscrierea în armată, corectarea erorilor din deconturile de TVA şi nerecunoaşterea diplomelor pentru studiile neacreditate.
În clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, organizarea şi desfăşurarea activităţilor ce implică aglomerări de persoane nu mai este permisă începând din 22 noiembrie.
Modificarea legislativă face referire, mai exact, la spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. Adică, de exemplu, spaţiile pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală şi administraţie publică.
Mai multe informaţii găsiţi aici.
Interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise este la doar câţiva paşi de a deveni realitate.
Proiectul de lege a trecut de Senat în 2011 şi abia acum va ajunge pe ordinea de zi a deputaţilor, care trebuie să se pronunţe asupra acestuia prin vot decisiv. Dacă trece de Camera Deputaţilor, documentului îi mai trebuie doar semnătura lui Klaus Iohannis pentru a se aplica.
Tot ce trebuie să ştii despre subiect este aici.
Guvernul a introdus recent, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea ca toţi contribuabilii cu datorii la stat să scape de plata penalităţilor de întârziere.
Totuşi, pentru ca aceste reglementări să poată fi puse în practică, autorităţile fiscale au pregătit normele de aplicare. Acestea sunt doar în stadiu de proiect, însă au nevoie de o simplă aprobare din partea Ministerului Finanţelor pentru a apărea în Monitorul Oficial.
Aici găseşti mai multe detalii.
Senatorii au adoptat, ca primă Cameră sesizată, un proiect de lege ce introduce sediul electronic al profesionistului.
Acesta va fi alocat la momentul înregistrării fiscale şi va consta într-o adresă de poştă electronică. Documentul mai are nevoie însă şi de aprobarea deputaţilor pentru a se putea aplica.
Informaţii suplimentare găsiţi aici.
După ce Guvernul a decis recunoaşterea a zeci de mii de acte de studii pentru absolvenţii de studii neautorizate, senatorii au decis că această posibilitate trebuie eliminată.
Propunerea legislativă adoptată de Senat va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.
Aici puteţi afla mai multe despre subiect.
Senatul a adoptat săptămâna asta (tot ca primă Cameră) şi un proiect de lege ce prevede introducerea concediului de acomodare pentru salariaţi.
Acesta va dura maximum 90 de zile, va include o indemnizaţie lunară de 3.400 de lei şi va fi acordat doar celor care vor să adopte copii.
Informaţii suplimentare sunt aici.
Autorităţile fiscale vor să introducă, de la 1 ianuarie 2016, un nou set de reguli privind corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA.
Această măsură este impusă de faptul că prima zi a noului an va aduce intrarea în vigoare a noului Cod fiscal şi a noului Cod de procedură fiscală.
Începând cu data de 1 ianuarie 2017, denumirile de soldat şi gradat rezervist profesionist vor fi înlocuite cu cea de rezervist voluntar.
Concret, va exista un nou cadru legislativ pentru înscrierea în armată a voluntarilor, despre care puteţi afla mai multe din
acest articol.
Din această săptămână, proprietarii de apartamente pot să ceară în scris o adeverinţă cu situaţia defalcată a cheltuielilor de întreţinere.
Aceasta trebuie eliberată obligatoriu de către preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari.
Detalii suplimentare sunt aici.
Cetăţenii care-şi au domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să voteze şi prin corespondenţă la alegerile parlamentare.
Legea care permite acest lucru a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial după ce a fost supusă unui control de constituţionalitate.
Mai multe despre subiect găsiţi aici.
Comentarii articol (0)