Stimata doamna, poate ne spuneti si prin ce Lege emisa de catre Camera Deputatilor este aprobata ? Nu cautati prea mult, nu exista asa ceva in 21/03/2011.
Ordonanta de urgenta a guvernului tine temporar loc de lege (in situatii de urgenta) pana cand legislativul produce legea pentru adoptarea sau respingerea respectivei ordonante, ordonanta devenind astfel lege in forma adoptata de legislativ sau fiind anulata de catre acesta.
Aveti dreptate cand spuneti ca ordonanta cu pricina este in vigoare si evident, trebuie sa ne supunem ei ca in fata oricarei alte legi chiar daca este emisa de Guvern si nu de Parlament, atat timp cat nu apare o Lege emisa de catre acest Parlament care fie o aproba, fie o anuleaza, dar tehnic, acum, aceasta lege nu exista decat in forma de proiect.
Proiectul de lege initial a fost pentru adoptarea ordonantei de urgenta, dar pentru ca nu a intrunit majoritatea in Senat, a fost transformat in proiect de lege pentru respingerea acestei ordonante. In aceasta forma, de respingere, proiectul de lege a intrunit majoritatea in Senat si a fost transmis Camerei Deputatilor care este decizionala si unde zace si acum.
Aveti aici traseul legii de aprobare/respingere a ordonantei unde puteti vedea ultimul aviz de la Comisia pentru industii si servicii din 24/11/2010, urmand doar introducerea ei in ordinea de zi, actiune taraganata de ceva timp, mentinand astfel in vigoare ordonanta (interesul cui?):
[ link extern ]
Stenograma sedintei Senatului in care proiectul legii de aprobare a fost transformat in proiect de lege pentru respingerea ordonantei (sunt interesante punctele de vedere ale oratorilor - merita citite - incepand cu pagina 16):
[ link extern ]
Forma adoptata si transmisa de catre Senat, Camerei Deputatilor:
[ link extern ]
Probabil, initiatorul discutiei se afla intr-o dilema. Sa plateasca acum impozitele majorate si sa fructifice bonificatia de 10%, iar in cazul respingerii ordonantei sa astepte o alta (cine stie cand) pentru recuperarea sumelor platite in plus, sau, sa plateasca impozitele atunci cand legea va clarifica definitiv problema, sperand, evident, pentru sansa teoretica de a avea ordonanta respinsa si de catre Camera Deputatilor printr-o Lege. Aceasta dilema am avut-o si eu si am decis sa platesc impozitele majorate cand va apare legea favorabila mie, sau, in caz ca nu-mi va fi favorabila, sa le platesc anul viitor sperand ca intre timp, cineva sa o atace constitutional fie in instanta fie prin Avocatul Poporului.